The Eye 2008



Då var det dags att recensera ännu en remake. Denna gång är det spökfilmen The Eye som är en helt fenomenal skräckfilm som från början gjordes av The Pang Brothers och släpptes år 2002.
Filmen handlar om en ung kvinna som  förlorar synen som barn och nu ska göra en hornhinnetransplantation för att få synen tillbaka.
Operationen lyckas och synen blir sakta men säkert bättre. Men hennes glädje blir inte långvarig. Dagar som nätter ser hon skugglika varelser och visioner om död och förintelse. Spöken börjar omge henne vart hon än går och hon kan inte göra någonting för att få vara ifred. Hon börjar forska lite och börjar snart förstå hur det ligger till, och vem som kan hjälpa henne.

I nyinspelning ser vi en enormt duktig Jessica Alba spela huvudrollen som den sympatiska Sidney. I den här filmen så spelar hon ingenting på sitt utseende utan visar enbart vad hon klarar av som skådespelerska. Något hon lyckas förvånandsvärt bra med. Man har ju vant sig att hon alltid ska spela sexsymbol eller superhjälte, men i den här spelar hon en skör kvinna som lever i ständig skräck. Hon ger en enorm tyngd och förtroende till rollen hon spelar, det känns trovärdigt det hon gör helt enkelt.

Till en början var jag fruktansvärt skeptisk till den här med tanke på alla dåliga remakes USA gjort tidigare.
Vi har ju One Missed Call som jag skrivit om tidigare och även Grudge och Dark Water som verkligen bara var skräp.
Hur klarar sig dåThe Eye? Om man tänker på att det är en remake så klarar den sig faktiskt riktigt bra,
Den följer orginalet mer eller mindre felfritt, det är några få scener man skulle viljat sett men annars är det som man vill att en remake ska vara.

Den här filmen är långt ifrån så otäck som orginalet. Personligen tycker jag orginalet är något av de bästa och kusligaste spökfilmer som gjorts någonsing. Och det har mycket med hur spökscenerna är uppbyggda. Det går långsamt långsamt för att sedan eskalera totalt och verkligen skrämma vettet ur en. Så blir det inte riktigt i remaken utan det går ganska snabbt hela tiden och man hinner inte blir så där riktigt rädd som jag ville bli. Man hoppar till många gånger i remaken men den sätter sig inte psykiskt som orginalet lyckades med.

Har man inte sett orginalet från 2002 så kan jag absolut tänka mig att filmen kan vara riktigt obehaglig och läskig. Det är en bra väldigt bra film och en värdig remake och Jessica Alba gör enligt mig sitt livs bästa roll.

The Eye 2008 köpte jag för 29kronor på Gekås i Ullared. Men orkar du inte köa flera timmar i en fullsmockad butik så kan du annars beställa den på Discshop för 59kr





The Lakehouse




Arkitekten Alex har köpt ett hus vid sjön, när han väl flyttat in märker han att det ligger ett brev i brevlådan från husets förra ägare som ber om att få eventuell post skickad till sin nya adress. Vad som är lite märkligt är att huset stått tomt under en längre tid, det visar sig senare att dom lever i två olika tidsperioder. Kate lever i 2006 och Alex 2004. Dom bor med andra ord i samma hus utan att veta om det.
Nu börjar en intensiv brevväxling och dom inser snart att dom börjar bli kära i varandra utan att någonsin träffats.

Den här filmen gick på tv ganska nyligen och jag hade inte en aning om vad det var för film, jag hade aldrig hört talas om den alls, sen ser jag att både Keano Reeves och Sandra Bullock var med och då vart jag klart intresserad att se vad det var.

Om du gillar filmer med tidsresor och lite pusslande är det här filmen för dig .Lakehouse är en romantisk dramafilm blandat med lite övernaturliga inslag, men den här är så välgjord och klurig att mer eller mindre vem som helst skulle uppskatta den. Det är dock ingen film man slötittar på, man får hänga med hela tiden för att förstå hur saker hänger ihop.
Om man ska göra någon forma av liknelse skulle det isåfall vara med Butterfly Effect och Memento som båda handlar om tid och hur den kan påverkas.
Manuset är riktigt smart skrivet och dialogen är fantastisk mellan Alex och Kate, Det är även många "aha" upplevelser som är riktigt tuffa och oväntade.

Får ni tillfälle att se den här filmen så gör det. Den var en trevlig film med ett bra tempo som verkligen fängslar tittaren.


Klicka på översta bilden för att skickas till filmens officiella hemsida där trailer finns.




Final Destination 4

Det är säkert många av er som redan känner till att det kommer ännu en del i serien om ungdomar som ska lura döden. Men för er andra kan det här kanske vara en glädjande nyhet.
Del nummer fyra handlar om Nick O'Bannon som i en vision ser en mycket brutal olycka under en biltävling.
Olyckan leder till att delen av åskådarplatsen Nick och hans vänner sitter på rasar samman och en stor mängd människor dör.
När han vaknar till efter sin syn får han panik och lyckas få sina vänner att lämna arenan precis innan den gigantiska olyckan. Nu gäller det att försöka undvika döden så länge dom kan,,,om det är möjligt

Filmen har världspremiär 28 Augusti och kommer även visas i 3D på utvalda biografer.

Klicka på bilden för att skickas vidare till Final Destinations hemsida


Bröllopsduellen



Barndomsvännerna Liv och Emma har mer eller mindre gjort precis allting tillsammans. Det finns därimot en sak dom vill göra var för sig och det är att gifta sig. Även det är planerat sedan länge. Att under en Junidag på Hotel Plaza skrida längst altaret med blickarna mot sig under total perfektion och planering,

Dom går till en bröllopsplanerare som bokar in dom på varsitt datum och allt är frid och fröjd då det som absolut inte får hända händer. Det har blivit dubbelbokat på en av dagarna och nästa lediga Junidag på Hotel Plaza är om tre år. Nu får alltså en av vännerna avstå sina barndomsdrömmar, vilket leder till totalt krig där alla medel är tillåtna.

Det här var en ganska trevlig film, inte så superrolig som många fick den att framstå som kanske, men den funkade i brist på annat. Nu är förvisso det här mer en film inriktad mot tjejer om man nu får säga så, jag tror iallafall att tjejer uppskattar den mer än killar. Min sambo tyckte att den var riktigt bra då hon gillar bröllopsfilmer sedan tidigare och gillar filmer i stil med 27dresses .

Jag hade därimot förväntat mig lite mera komik med tanke på att det är två väldigt duktiga skådespelare i huvudrollerna.
Kate Hudson och Anne Hathaway som vi sett i stora succer, Kate från hur man blir av med en kille på 10 dagar och Anne från Djävulen bär Prada borde kunna ge filmen mer djup och intresse.
Det saknas någonting i filmen men jag kan inte sätta fingret på vad. Allt finns där men ändå så faller filmen och blir ganska alldaglig och det känns som man sett filmen tidigare.

Vissa scener är därimot riktigt roliga men det är tyvär väldigt ansträngt och långt mellan de riktigt roliga skämten, Filmen är även relativt förutsägbar och man behöver inte vara speciellt smart för att förstå hur det kommer att sluta.
Men som sagt, i brist på annat så är det här en film man kan titta på om man inte har för stora förhoppningar.
Det här blir kanske en väldigt kort beskrivning och recension av filmen men det finns faktiskt inte mycket att skriva om den egentligen utan ni får helt enkelt se den och bilda er en egen uppfattning om den.




Kommande filmer under året.


Har nu under semestern hittat en hel del intressanta trailers så jag kommer lägga upp några då och då så att ni vet vad som väntar under året.

Klicka på bilderna så länkas ni till filmen officiella hemsida.









JCVD - Im too old for this shit




Det här blir nog den absolut svåraste film jag recenserat sedan jag startade den här bloggen. Men jag ska göra ett försök på den här drama/komedi/actionfilmen.

Van Damme är 47 år, ganska less på det mesta och har efter en lång rättegång förlorat vårdnaden om sin dotter och Steven Seagal tar alla hans roller. Van Damme flyttar till sina rötter i Belgien för att få umgås lite med sina föräldrar och för att få lite lugn och ro. Men problemen finns även i Belgien.
Hans kriditkort har slutat fungera och han måste på något sätt skaffa fram pengar för att kunna betala arvodet till sin advokat. Han väljer att gå till närmaste postkontor. Där spårar det ur fullständigt och polis blir snabbt informerad om att Van Damme har rånat postkontoret och har tagit en stor mängd personer som gisslan.

Det är vad filmen i korta drag handlar om. Det låter kanske inget speciellt eller direkt lockande, men tro mig, det här är nog seriöst en av årets bästa filmer. Den är enormt snyggt filmad och klippningen är helt suverän och ger ett riktigt bra och passande tempo. Den är fruktansvärt intressant och spänningen ökar hela tiden.
Vad som gör den här filmen speciell är att man får se Van Damme mer som privatperson än skådespelare.
Nu är postrånet förvisso bara fiktivt likaså några andra saker i filmen, men dom sakerna gör att han får chansen att säga och bekänna saker han inte sagt tidigare.

Det som verkligen fick mig att se Van Damme med nya ögon är när filmen passerat drygt 60 minuter. Då stannar allt i filmen upp och han håller en 6 minuter lång monolog mot kameran där han pratar om sin uppväxt, resan mot USA och baksidan av sin berömelse. Den scenen är fullständigt lysande och gör att jag nu kommer se honom på ett helt nytt sätt. Han bjuder verkligen på sig själv och ger både sig själv och hela Hollywood en känga på riktigt känsliga ställen.

Det är alltså inte en vanlig Van Damme man får se i filmen som spänner sig, slåss och gör en massa "tuffa" sparkar, utan en duktig skådespelare som för första gången i sin karriär verkligen får visa vad han kan. Han har humor, han kan gråta och verkligen agera och få publikens sympati.

Se den här filmen, fantast eller inte av hans filmer så tror jag seriöst du kommer tycka den här filmen är riktigt riktigt bra.





Nya trailers och posters

Tänkte att istället för att skriva recension lägga upp poster och trailers på tre filmer jag ser fram emot. Klicka på bilderna för att skickas vidare till officiella hemsidor med trailers. 







Hatchet





Hatchet har redan fått kultstatus och sägs vara banbrytande inom skräckfilm. Den kom 2006 och stoltserar på fodralet med  "It's not a remake. It's not a sequel. And it's not based on a Japanese one",
Det måhända vara sant men det är svårt att inte hitta likheter med redan existerande filmer. Den är lite som en hybrid mellan Friday the 13th och The Burning fast med en stor mängd humor.

Filmen börjar med att två krokodiljägare som spelas av Robert "Freddy Krueger"Englund och Joshua Leonard som attackeras av någonting. Man får inte se vad det är men det är garanterat ingen krokodil som dödar dom.

Efter det så hoppar filmen fram till ett gäng ungdomar som är på en stadsfestival. Två av dom bestämmer sig för att åka på en liten utflykt. Legenden berättar om ett hemsökt träsk som är lite av en turistattraktion. Det är självklart samma träsk som i början av filmen. Båten som guiden använder sig av går på grund och nu får dom höra berättelsen om Victor Crowley, en svårt missbildad pojke som sägs hemsöka träsket och skogen dom just nu befinner sig i. Han påstogs ha blivit bränd till döds i sitt hem och legenden säger att man fortfarande kan höra hans desperata rop efter sin pappa.

Det här är en riktigt blodig och köttig film. Inget  lämnas åt fantasin utan vi får se det mesta man kan tänka sig. Avslitna armar, roterande huvuden och kroppar som slits i stycken. Charmen med filmen är just att det är så överdrivet och sjukt. Blodet sprutar och det zoomas in så mycket som möjligt på sår och stumpar. Att sedan några skådespelarna är komiker gör inte saken bättre. Bland annat får vi se Deon Richmond och Joel Moore som är riktigt roliga och bra skådespelare.

Hatchet är gjord med glimten i ögat vilket antagligen gjort att den har den status den har idag. Min sambo som inte ens gillar slasherfilm tyckte den här var sevärd och hon började skratta när det var som blodigast. Hon förstod att man inte ska ta filmen på för stort allvar utan mer se den som en hyllning till klassikerna inom skräck. 
Det finns en hel del stora skräckikoner i filmen. det är nämligen allas våran Kane "Jason" Hodder som gömmer sig under sminket på Victor Crowley. Vi får även se Tony "candyman" Todd i en riktigt skön scen och som jag skrev i början är även Robert Englund med i början av filmen.

Det här var en film jag köpte i samband med att jag förbokade Friday The 13th och fick ett bra pris på Discshop. Den var helt klart sevärd och jag kommer garanterat se den fler gånger. Tyvär verkar den vara slut hos de flesta leverantörer. Men hittar ni den här någonstans så köp den direkt. En modern klassiker helt klart.








Friday the 13th 2009 Extended Cut





Jag blev precis som nöjd som jag hade hoppats på och ser inga problem med remakes längre vilket jag gjorde förr.
Till en början var jag otroligt skeptisk mot den här filmen, Jag började sedan tänkte efter och insåg att The Hills Have Eyes och Texas Chainsaw Massacre blev hur bra som helst, så varför skulle inte den här kunna bli det?

Filmen handlar precis som i orginalen om ungdomar som envisas att campa och festa vid Crystal Lake och som skrämmer varandra med sägnen om Jason, den lilla pojken som såg sin mor halshuggas och efter det bosatte sig i skogen och beslutar sig att hämnas på alla ungdomar som besöker Crystal Lake.

Det dom har gjort för att få lite fart och mer logik i filmen är att dom tagit lite från de fyra första delarna i serien och fixat ihop det till en enda film. Man får bland annat se hur han får sin mask och även  altaret där han bevarar sin mammas huvud.

Kanske lät som lite spoilers men tro mig,någon spoiler som påverkar själva filmen tänker jag inte ge er trots att jag är bra sugen. Det finns mycket jag vill berätta men som ni får uppleva själva.
Det jag därimot kan säga är att man får se lite nya sidor av Jason man inte fått sett tidigare. I orginalen är han mer som en maskin som bara går rakt fram och dödar alla som kommer i hans väg. I den här får man istället se honom som en logisk mördare som är planerande och riktigt ond.

Morden är riktigt tuffa och i sann Jason anda och effekterna är hur bra som helst. Dom som ligger bakom filmen är inga amatörer vad gäller skräckfilm utan det är Marcus Nispel och Michael Bay. Dom var båda var med och gjorde remaken på Texas Chainsaw Massacre (recension på den kan ni läsa här.)  Michael Bay var även med och gjorde Unborn, Transformers och han kommer även vara med och göra remaken på Nightmare On Elm Street som kommer under 2010

Skådespelarna i Friday The 13th är helt okej. Bland annat ser vi Gilmore Girls och Supernatural stjärnan Jared Padalecki som spelar Clay Miller som letar efter sin försvunna syster som senast såg vid Crystal Lake.
Som Jason ser vi den 1,97långa Derek Mears. Hans stora kroppshydda passar perfekt som Jason även om Kane Hodder fortfarande är min favorit av dom som spelat Jason tidigare.

Det finns inte så mycket mer att skriva om filmen, och gör jag det så förstör jag lite av alla överaskningar om Jason som man får reda på i denna riktigt välgjorda remake. Den håller kanske inte samma klass som Texas Chainsaw Massacre men det är inte långt ifrån. Den var riktigt riktigt bra och blev aldrig långtråkig utan den  är väldigt jämn och bra. En uppföljare sägs vara planerad och den ska komma nästa år om allt går som det ska.

Den här kommer jag se många gånger det är en sak som är säker. Den får en svag 9 av 10






Nightmare On Elm Street 2010

Nu har det kommit några bilder från remaken på en av de kändaste skräckfilmer som gjorts.Nightmare On Elm Street.
Som den nya Freddy Krueger har vi Jackie Earle Haley som vi såg i filmen Watchman.

För er som inte känner till vad filmen handlar om ska jag ge en kort summering. Freddy Krueger levde på Elm Street och var lite av en enstöring. Han mördade och lemlestade barn i området. Polisen grep honom men av olika anledningar blev han frisläppt, varpå föräldrarna i området tog lagen i egna händer och mördade Freddy.
Vad dom inte räknat med var att han skulle komma tillbaka, inte i mänsklig form utan som en demon som hemsöker barn och ungdomars drömmar. Dör dom i drömmen så dör dom på riktigt.
Orginalet är gjord av Wes Craven som ligger bakom mängder av filmer, bland annat Scream och The Hills Have Eyes.
Freddy Krueger spelades tidigare av Robert Englund. Nu har alltså en remake gjorts och bakom den har vi Michael Bay som tidigare varit med och gjort Texas Chainsaw Massacre och Friday The 13th

Titta och njut.









Vad tror ni? Blir det en bra remake eller en total flopp?

Cloverfield


Cloverfield kan närmast beskrivas som en blandning utav Godzilla och Blair Witch Project. Själva grundhandlingen är inget märkvärdig om man jämför med andra filmer. Det som gör den speciell är att den är filmad som en egengjord dokumentär med en vanlig enkel handkamera på flykt ifrån kaoset.

Effekterna är ruskigt bra och levande. Det flyger bilar, stora stenblock, och även huvudet från frihetsgudinnan får en flytur. Reaktionerna från just frihetsgudinnans förstörelse är närmast panikslagna och jag får vissa vibbar från 11september. Det gråts och skriks och någon skriker att det är terrorister. Just i den scenen förstår man paniken på riktigt och en man får en lätt rysning längst ryggraden


Filmen börjar med en fest där man får träffa huvudersonerna och lära känna dom som snabbast. Skådespelarna är helt okej i sina insatser och känns trovärdiga. Hela Cloverfield  känns "äkta" om man nu kan använda sig av det uttycket med tanke på att det är ett stort monster med i filmen. Folk reagerar på ett realistiskt sätt och effekterna är verkligen välgjorda och med en otrolig närvaro och känsla. Man får heller inga som helst varningar om vad som kommer att hända eftersom man bara ser ur kamerans synfält  filmen igenom. Det  leder till en hel del mycket träffsäkra överaskningsmoment.

Jag gillade verkligen den här filmen, jag är svag för monsterfilmer och den här är verkligen inget undantag. Vad jag tycker är ett riktigt genidrag är att man inte får se monstret speciellt mycket. Det var likadant i trailern, man hade inte den blekaste aning om vad som hände,men man vart ändå nyfiken. Hur monstret ser ut är egentligen ganska oviktigt eftersom filmen inte handlar om att närma sig monstret utan istället fly ifrån det. 

Mannen bakom Cloverfielt är J.J Abrams. Några av hans meriter är serien Lost, Star Trek och Joy Ride och ryktas även om att göra Mission Impossible 4. Det råder med andra ord inga tvivel om att han vet vad han gör,

Asien har gjort en film som påminner en del om Cloverfielt och den heter Host. Den är också riktigt sevärd så om ni redan sett Cloverfield och vill se mer monster och kaos så se den.

Cloverfield köpte jag för endast 59kr på Expert inne på Mariebergköpcentrum







Maniac



Maniac är en resa i det mörkaste sinnet och de mest morbida begären hos Frank Zito. Han lever ensam i en liten lägenhet tillsammans med en massa skyltdockor. På nätterna hör han röster från sin avlidna mamma som tvingar honom till horribla handlingar. Hans sinnesnärvaro blir bara mörkare och mörkare men en dag i en park träffar han på en kvinnlig fotograf och ett slags omvänt stockholmsyndrom skapas. Nu ser han sin chans att kanske kunna leva ett normalt liv och hålla sina tankar i schack.


Effekterna i filmen är gjorda av Tom Savini som bland annat gjorde effekterna till kultfilmerna The Burning och The Prowler. Ni som har sett dom eller kanske Savinis övriga filmer vet vad man kan förvänta sig. När Savini gör effekterna lämnar han ingenting åt fantasin utan det är riktigt råa och köttiga scener man får beskåda.

Filmen Maniac är därimot inte som alla andra slasherfilmer från 80talet. Den är mycket mera än så, att ens kalla den slasher känns lite fel då det mer är som en thriller med slasherinslag.

Joe Spinell som spelar fullblodspsykopaten Frank Zito spelar med en oerhörd och nästan kuslig inlevelse. Han skrämmer verkligen tittaren med sin närvaro, han är stor och ärrig och ser verkligen inte frisk ut. Hans blick är psykotisk och genomträngande. Hela hans agerande är ruskigt bra, bara en sådan sak att från ena stunden vara totalt vansinnig och mordisk för att i nästa sekund börja gråta och få tittaren att tycka synd om honom är fantastiskt.  För man gör faktiskt det, man tycker synd om honom.


Filmen är gjord 1980, det kan synas på vissa effekter att den varken är ny eller har en direkt hög budget. Vad den därimot har är en själ och stämning som många nyare filmer saknar. Det här är en film om en sjuk mans värld. En störd och totalt knäckt människa vars saknad av sin mor förvandlat honom till ett schizofrent monster.

Filmen Maniac förbjöds i en mängd länder på grund av det visuella våldet men har nu släppts helt ocensurerad. 
Bolaget som släppt filmen är Studio S som tagit sitt namn efter ett tvprogram från tidigt 80tal som handlade om videovåld. Deras utgåvor brukar vara fullkomligt lysande och värda varenda krona. Bilden är riktigt fin och även ljudet som har ett DTS spår är bra och inte alls grötigt eller dovt som många äldre filmer brukar kunna vara.
Har du funderingar på att kanske börja titta på kultfilmer från 80talet eller rent utav missat Maniac är det en film du bör kolla upp.
Maniac finns att köpa på discshop för endast  99kronor och du lär inte bli besviken på den.





One Missed Call 2008




Detta är alltså en remake på succefilmen från Japan. Orginalet från 2004 och är riktigt kuslig och spänningen stegrar sig igenom hela filmen och mot slutet är man svettig av skräck och vill bara att filmen ska ta slut, precis som en skräckfilm ska vara.

Remaken saknar i princip allt det jag skrev. Tempot är för snabbt och saknar den krypande och malande olustkänslan som orginalet har. Asiatiska filmer är ganska kända för att ha konstiga vinklar och psykiskt påfrestande scener som är väldigt långa och påträngande. Något sådant får vi inte vara med om.
Istället bjuds vi på en mängd dåliga CGI effekter. Jag personligen kräver inga som helst effekter i en skräckfilm utan har märkt att man kan bli skrämd på en mängd andra sätt. Ett praktexempel är Ju-On filmerna som i total avsaknad av effekter terroriserade mitt psyke på ett sätt ingen annan film klarat tidigare.

Storyn på One Missed Call är inte speciellt märkvärdig men den funkar. Man kan dra paraleller till The Ring fast med mobiltelefoner istället för ett videoband. Några personer får meddelande om ett missat samtal och i meddelandet hör dom sig själva dö.
Huvudpersonen Beth Raymond och en lokal polis börjar söka efter ett mönster och att finna varifrån samtalen egentligen kommer. Det är som sagt en ganska tunn story men orginalet klarar av att göra en riktigt bra film utav den ändå.
USA därimot klarar det inte alls. Det känns mer som ett avsnitt ur en tvserie än en film. 
Orginalet är en av de bättre skräckfilmerna jag sett från asien. Och utöver Dark Water är det här den absolut sämsta remaken från USA.

Shannyn Sossamon som vi sett i A Knights Tale och Catacombs spelar huvudpersonen Beth Raymond. Hon är en duktig skådis men det här är inte en film jag vill se henne i. Hon är för bra helt enkelt.

Det här är ingen film jag kommer att se om den saken är klar. Vill du därimot  se den och ha den i samlingen finns den just nu för 99kronor på Discshop






Revolutionary Road




Filmen är gjord av  Sam Mendes som tidigare gjort familjedramat American Beauty, men det som skiljer filmerna åt är att Revolutionary Road har inte det sarkastiska och ironiska stänket av humor som American Beauty har. Istället bjuds vi på ett mörkt vemod och en resa i två människors liv.

Kate Winslet och Leonardo Dicaprio är fullkomligt lysande som ett gift par. Deras personkemi känns riktigt verklig och övertygande på många sätt. Nu är dom inte längre dom undomar vi såg i Titanic utan nu är det istället medelålders människor med krossade drömmar och vuxna problem. Det skulle lika gärna kunna vara "Titanic 2, vad hände sedan?"

Leonardo DiCaprio spelar Frank Wheeler som avskyr sitt jobb, han hatar det av hela sitt hjärta, men han ser det som sin plikt att gå dit och dra in pengar till familjen så han accepterar situationen. Men han vill bort från huset staden och det tråkiga liv dom lever i förorten.
Kate Winslet spelar Franks fru April som  drömmer om teatern och att bli en stor stjärna,hon vill precis som Frank bort från staden,huset och det liv dom lever.
Båda vill ha en förändring men ingen vet hur dom ska göra. Men så kommer April på idén att flytta till Paris. Frank har tidigare pratat om Paris och hur vackert det är. Drömmar börjar växa, och nya, större problem än tidigare föds och rotar sig djupare och djupare in i deras liv.

Revolutionary Road fungerar precis som med American Beauty att man ibland kan känna igen sig på många sätt. Det är många frågor i filmen man kommer på sig själv med att tänka eller har tänkt ibland. Var det här allt? Var det det här jag ville egentligen? Varför gjorde jag inte det när jag hade chansen?

Filmen handlar om att bryta mönster, vara impulsiv och strunta i vad folk tycker och tänker. Att vara fri och att inte mäta sig med andra hela tiden. Men också att man får ta konsekvenser och att man får vara beredd att saker och ting inte alltid går som man vill.

Filmen är 119minuter lång men känns betydligt kortare tyckte iallafall jag. Filmen växer ju längre man tittar och även om tempot är ganska långsamt så hinner det hända otroligt mycket hela tiden. Att göra en höna av en fjäder är ett ordstäv som passar väldigt bra i det här sammanhanget.

Utöver skådespelarna är fotot, precis som i American Beauty lysande även det. Det är smådetaljerna som gör det. Bland annat i en scen när Frank stiger av ett tåg i början av filmen då alla ser mer eller mindre likadana ut med hat och kostym. Det låter säkert inget speciellt när ni läser det, men när ni ser filmen kommer ni förstå vad jag menar.

Den här filmen vart nominerad till 3 oscars. En av dom gick till  Michael Shannon  för bästa biroll. Han spelar en psykiskt sjuk son till mäklaren (spelad av Kathy Bates) som sålde huset till Frank och April.
Hans roll är fullständigt lysande. Han säger precis vad han känner och tycker och är lite om en väckarklocka både för Frank och April.

Är filmen bra då? Absolut. Jag har aldrig varit speciellt mycket för dramafilmer men den här typen av film gillar jag. Familjeöden som känns och kan vara äkta. Allt kanske ser perfekt ut, men bakom stängda dörrar växer ett levande helvete sig större och större.
Det kan vara grannen, det kan vara din bästa vän. Det kan en dag vara vi själva som drabbas, men vi vet inte varför eller vad som egentligen hände.

Det är en levande film, man minns den och man älskar den.  Betyg 4/5.
Filmen finns att köpa för ett bra pris på Discshop och är värd varenda krona






Dexter Säsong 1


 



Dexter Morgan är blodspecialist hos Miamipolisen. Han har en flickvän och hennes två barn älskar honom. Han  är populär på jobbet och mycket omtyckt av de flesta. Han har jobbat som blodspecialist 12 år och har totalt 2103 fall bakom sig.

På natten därimot, då är han en helt annan person. Då tar han lagen i egna händer och dödar de som hittar kryphål i lagen. Han är en av de största seriemördarna i Miami.


Den mycket karismatiska Michael C. Hall passar verkligen att spela den sociala kameleonten Dexter Morgan. Kroppsspråket och ansiktsuttrycken han lyckas skapa är något som visar det inre kaos som Dexter lever i.

Det finns vissa saker som folk inte känner till om honom, bland annat hans totala avsaknad av känslor. Han kan inte sätta sig in i andra människors situationer som sorg eller rädsla. Inte heller kärlek eller glädje. Han är helt enkelt tom. Han är Dexter.
Hur han blev den han blev får man reda på successivt via olika tillbakablickar från hans barndom. Dexters styvfar som adopterade honom vid 3 års ålder är den som lär Dexter diverse viktiga regler. Dessa regler kallas "kodex" som han följer genom livet. Styvpappan spelas av James Remar som vi bland annat sett från filmerna Warriors och The Unborn.


Säsong 1 av Dexter börjar med en rad märkliga styckmord upptäcks i Miami. Offren är styckade och tömda på blod. Polisen har inga spår eller ledtrådar men Dexter har sina egna teorier och en slags katt och råtta lek börjar ta form. 

Det som är skönt med serien är att det inte bara fokuseras på mord och polisarbete. Det kretsar även en del kring varje karaktärs privatliv vilket gör att man lär känna dom ordentligt. Dexters styvsyster som spelas av  Jennifer Carpenter är en utav dom man får  känna på nära håll. Hon är Dexters totala motsats, hon svär, är klumpig och är otroligt impulsiv och gör allt för att göra karriär inom polisyrket.
En annan sak jag gillar i serien är berättarrösten som leder oss igenom avsnitten. Michael C Halls djupa stämma skapar ett intresse och ger även förklaringar på en hel del saker i hans vardag som annars skulle vara svåra att få med i serien.

Dexter är en enormt fachinerande serie och man kan inte låta bli att gilla hans ibland ganska tafatta personlighet. Eftersom han inte har några känslor fungerar inte sarkasm och ironi något vidare, det leder alltså till en del ganska roliga missförstånd och skratt.
Det finns mycket svart humor i serien och det är gjort med enorm träffsäkerhet.
Serien är från början en bok som heter Dexters Dunkla Drömmar och är skriven av Jeff Lindsay. Serien följer boken riktigt bra och man blir riktigt nöjd med hur serien gjorts.
Boken finns på svenska i pocketformat på CDON för endast 39kronor.

Dexter är en kanonserie och gillar du CSI eller andra polisserier borde du ge Dexter en chans. Det är spännande och beroendeframkallande och slår både Lost och Prison Break på fingrarna.

Dexter säsong 1 finns att köpa för 169kronor på CDON








Hajen





På den lilla semesterön Amity Island anmäls en kvinna försvunnen. När hon väl hittas ser det ut som en hajattack. Den nya polismästaren  Martin Brody som spelas av Roy Sheider vill stänga den populära stranden tills man hittat och dödat hajen som tros ligga bakom attacken.
När en liten pojke senare blir dödad  beslutar sig Martin tillsammans med en hajexpert och en lokal fiskare att leta reda på hajen och döda den själva.

Det finns massor med hajfilmer. På senare år har det poppat upp hur många som helst. Megalodon, Spring Break Shark attack, Deep blue sea  och en stor mängd till som försöker bli bättre än orginalet från 1975. Ingen har lyckats än.
Detta är hajarnas film nummer ett och kommer så att förbli.

Den här skrämde slag på alla dykare och badälskare när den kom. Det var det otäckaste man kunde se och musiken ger forfarande vissa människor gåshud. Musiken är skapad utav John Williams och filmen Hajen vann faktiskt tre Oscars. Den vann dels för bästa musik,sedan bästa klippning och bästa ljud. Därimot vann den inte bästa film, där fick den stiga undan för den underbara dramafilmen Gökboet.

Stämningen i filmen Hajen är fantastisk. Det är en otroligt spännande film även när hajen inte är med och det finns några otroligt bra scener som man aldrig kommer att glömma.
Dels har vi scenen när den lille dödade pojkens mamma förklarar sin vrede och sorg för polischefen, då växer verkligen en klump i magen och skådespelandet är helt fantastiskt av den sörjande mamman och  man märker även hur duktig Roy Sheider är. Han brilljerar i scenen trots att han nästan inte säger någonting. Ansiktsuttrycket och kroppsspråket talar på ett sätt som inte går att säga i ord.

Den andra scenen man minns är när Martin lyssnar på när hajexperten och fiskaren sitter och jämför sina ärr och skryter om sina livsöden och i den scenen får man lära känna nya sidor hos den lätt psykopatiske fiskaren Quint. Han har en ganska lång monolog som är bland det mäktigaste och mest inlevelsefulla jag någonsin sett. Det kom även fram senare att Robert Shaw som spelade Quint improviserade större delen av den monologen. Tyvärr finns varken han eller Roy Sheider  längre bland oss då Shaw avled 1978 i en hjärtattack och Sheider i cancer 2008.

Hajexperten spelas utav Richard Dreyfuss och han är precis dom dom andra helt fantastisk och övertygar i sin roll som den lätt besatta experten som brinner för att hitta den stora hajen som terroriserar Amity Island.

Den som ligger bakom filmen är Steven Spielberg som knappast lär behöva någon presentation. Han har gjort filmen efter boken som skrevs av Peter Benchley 1974 och lyckats otroligt bra, både med stämning och karaktärer. Hajen är en av de bästa filmer jag sett och trots att den är från 1975 känns den inte gammal. Det är en tidlös film och behandlar något som människan alltid kommer ha otrolig respekt för.

Jag antar att dom flesta som läser min blogg redan har sett Hajen. Men nu har det släppts en otroligt fin steelbookutgåva av filmen som finns att köpa på Discshop för väldigt bra pris.  En film varje seriös samlare måste ha i sin samling.









Into the blue



Sam och Jared är ett par som älskar att dyka på havets botten på Bahamas och leta efter värdefulla föremål.
Deras vän Bryce kommer och hälsar på och med sig har han med sin semesterflirt Amanda.
Tillsammans spenderar dom större delen av tiden att dyka och hittar ett skeppsvrak med innehåll värt många många miljoner dollar. Utöver det så hittar dom även ett störtat plan, med mängder av kokain från Colombia. Drömmar om pengar och ett liv i lyx börjar gro. Men det är inte bara dom som känner till att planet ligger på botten.

Det här är en av de vackraste filmer jag någonsin sett. Man kan tro att Discovery gjort en dokumentär och samtidigt lagt till en liten story och tagit med några kända skådespelare. Filmen visar mängder av fantastiska undervattenscener med fiskar, hajar, koraller och allt som hör havet till.

Skådespelarna är Jessica Alba och Paul Walker som det unga paret Sam och Jared. Scott Caan och Ashley Scott spelar deras vänner Bryce och Amanda.

Den enda som egentligen tillför någonting är Jessica Alba. Hon har tillräkligt med karisma och känns någolunda trovärdig i sin roll. Hennes motspelare Paul Walker känns sådär, det funkar för stunden men inte mycket mera än så. Han kan nog bli en bra skådespelare om han får lite tid på sig att utvecklas lite.
 
Men vi har en kille i filmen Into the blue som enligt mig förstör den totalt, och det är Scott Caan. Han spelar över enormt och har varken karisma eller utstrålning  utan man får bara ett väldigt osäkert intryck av honom. Hans flirt i filmen Ashley Scott som man bland annat sett i tvserien Jericho funkar även om hon kanske är lite stel och något opersonlig.

Jag brukar vanligtvis inte klaga så mycket på skådespelare som jag gör nu, Men det krävs riktigt bra karaktärer och starka skådespelarinsatser för att själva filmen ska bli intressant.

Som tur är så utspelar sig större delarna av filmen under vatten och då som sagt finns det mycket annat att titta på.
Har man intresse för dykning,fiskar eller andra saker som har med vatten att göra är det här en dröm för tittaren.
Vill man däremot ha en renodlad actionfilm med spännande handling och eventuella effekter så funkar inte Into the blue. Det är absolut inte en dålig film, men man glömmer bort och bryr sig inte vad filmen egentligen handlar om ganska snabbt.
Mycket beror tyvär på skådespelarna och att handligen är väldigt tunn. Ska jag ge ett betyg blir det nog en svag svag 3a.

Det jag däremot kan säga att om ni har eller ska skaffa Blurayspelare är det ett en film som verkligen är värd att införskaffa. Ni kan kanske föreställa er Bahamas med sitt klarblåa vatten och exotiska fiskar med Bluray kvalité?

Blurayutgåvan av "Into the blue" finns för endast 149kr på Discshop 




Planer på en Blurayspelare? Kika in på hifihuset.


Descent




Ett gäng extremsportsintresserade tjejer bestämmer sig för att  bjuda med sin vän Sarah att utforska ett grottsystem. Vad dom inte vet är att grottan dom ska utforska inte är tom utan i de mörka gångarna bor det några slags varelser, anpassade att se i de kolsvarta gångarna. Som om inte det vore nog så har även tjejernas karta försvunnit längst vägen och chansen att hitta ut blir bara mindre och mindre.

Filmen är riktigt obehaglig och har man minsta tecken på klaustrofobi bör man nog undvika den här filmen.
Det är mycket krypande i smala mörka gångar, dom är vilse och paniken ökar successivt.
Att sedan ha med monster som skriker i ekande grottor gör detta till en perfekt lyckad kombination.

Filmen är välgjord den lyckas med ett enkelt koncept.  Den jämförs en hel del med filmen Cave som har ungefär samma upplägg, Det som skiljer filmerna åt är att i Cave är dom under vatten istället för i grottor.
Båda filmerna är sevärda med Descent trycker på fler knappar som skapar den rätta känsla

Det är som sagt en väldigt intensiv film och det är spännande från första till sista filmrutan. Man fastnar direkt i handlingen och man kommer ibland på sig själv med att man håller andan när det är som mest panik i filmen.

Neil Marshall är det som både regiserat och skrivit manus. Han har tidigare gjort Doomsday och Dog Soldiers, men Descent är nog den han kommer bli ihågkommen för. Jag vågar nog även säga att det här var 2005 års bästa skräckfilm.

Den finns att köpa för 59kronor på discshop

Trailer för filmen finns att se här







10 orsaker att hata dig




Den nyinflyttade Cameron som spelas av Joseph Gordon-Levitt blir tokförälskad i skolans vackraste och populäraste tjej Bianca som dessvärre har datingförbud. Hennes överbeskyddande pappa har bestämt att hon får träffa killar, när hennes storasyster börjar göra det. Storasystern Kat har därimot inga som helst planer på att träffa killar, utan nöjer sig med att sitta hemma och lyssna på musik och läsa böcker. Cameron beslutar att ta hjälp av skolans buse Patrick och försöker med alla medel få Kat intresserad av honom.

Av alla ungdomskomedier är det här en av mina favoriter.Filmen kom 1999 och är gjord av Gil Junger som även ligger bakom komediserien 8 Simple Rules.

Heath Ledger är fantastisk i rollen  som den hårde och beryktade killen Patrick Verona,vars uppgift är att försöka charma den arga och bittra storasystern. Samspelet mellan dom är ruskigt bra och ger liv åt deras karaktärer. Det känns äkta och väldigt övertygande i deras konversationer och gräl som dyker upp.
Det här var faktiskt den första filmen jag såg med Heath Ledger och jag fastnade för honom som skådespelare direkt.
Han charmar verkligen publiken med sin utstrålning och stora leende och det syntes hur han njöt av att stå framför kameran.
Hur det gick för Heath Ledger känner ni säkert till. Ett riktigt tragiskt öde åt en fantastisk skådespelare som skulle kunna gå precis hur lång som helst. Vissa kallade honom för den nya Johnny Depp vilket jag nog kan hålla med om.
Vill ni läsa mer om Heath Ledger så klicka här

 Larry Miller spelar den överbeskyddande pappan till Kat och Bianca. Han spelar fantastiskt bra och säger riktigt klockrena citat. Han spelar även samma roll i tvserien 10 Thing I Hate About You som började produceras i år.


Det är en mysig stämning i filmen och det känns lite som den perfekta ungdomsfilmen. Härliga skådespelare, bra manus och regi, även ett bra soundtrack. Den har även väldigt smarta skämt och fokuserar inte på sex som dom flesta highschool filmerna gör. Det gör att den här filmen inriktar sig mot en mycket bredare och mer öppen publik i alla åldrar och känns mer seriös.
En given film om du vill se en enkel och mysig romantisk komedi. Du kommer minnas den och antagligen älska den.












 


Strangers





James och hans flickvän Kristen ska sova i ett hus som tillhör James föräldrar efter att dom varit på ett bröllop.
Mitt i natten knackar det på dörren och utanför står en kvinna och frågar efter "Tamara". Hon får förklarat för sig att hon antagligen gått fel och kvinnan går sin väg.

Efter det börjar terrorn. Det är otrolig ångest vi snackar om i den här filmen. Dels så är stämningen mellan James och Kristen inte den bästa av olika anledninger, Det är väldigt tyst och spänt mellan dom. Besökarna i filmen som kallas "The Strangers" ligger hela tiden minst ett steg före och vet exakt vilka knappar dom ska trycka på för att skrämmas lite extra.

Dom första 40 minutrarna är tyvär dom enda som är riktigt bra. Resten av filmen är ganska tråkig och känns väldigt utdragen och inte speciellt intressant Tyvär,för den här filmen skulle kunna bli precis hur bra som helst. Filmen är totalt 88minuter men det känns som om den är betydligt längre. Det dalar ut en hel del både i tempo och intresse och det känns ointressant fram till själva slutscenen.
.
Det är väldigt få människor inblandade i filmen. Det är James och Kristen som spelas av Liv Tyler och Scott Speedman sedan "The Strangers". Det leder som ni kanske förstår till en väldigt isolerad och klaustrofobisk känsla.
Man lider verkligen med huvudpersonerna. Man får reda på deras historia och det gör att man känner med dom lite extra när deras liv krossas totalt av det ovälkomna besöket dom får.

Jag gillade den här filmen trots att den blir lite långtråkig efter halva filmen. Det här är en film som inte känns overklig på något sätt utan det kan verkligen hända vem som helst. Filmen har verkligen lyckats trycka på dom nerver som många säkert känner obehag av, Att inte vara säker i sitt eget hem, att veta att någonstans i huset finns det någon som vill skada dig och terrorisera dig. Att någon hela tiden iaktar varje steg du tar.

Det finns en fransk motsvarighet av filmen som heter Them  och jag rekomenderar nog den istället. Den är kortare och har betydligt bättre tempo än The Strangers. Klicka på länken så kommer ni till filmens hemsida där ni kan läsa lite om den.

Ska jag ge ett betyg på Strangers blir det en 3a av 5 möjliga.







Dödens Våning




Mario har i en annons hittat en charmig lägenhet som skulle passa perfekt för honom, och hans gravida flickvän Clara perfekt. Efter en viss övertalning så går Clara med på att följa med på visningen,trots att hon igentligen inte har lust att flytta dit.
Hyrevärdinnan är trevlig och öppenhjärtad, men det tar inte lång tid innan Clara börjar bli misstänksam.
Det visar sig att hyresvärdinnan är totalt galen och hon har många mörka hemligheter som snart ska uppenbara sig.

Den här filmen är gjord utav Jaume Balagueró som tidigare gjort REC och Fragile. Det här en precis som hans andra filmer lysande och riktigt riktigt bra. Det här är en film anpassad för tv och är endast 66minuter lång, men det är snabbt tempo från början till slut.

Det är en psykologisk skräckfilm med en stänk av blodigt våld, vilket leder till att man sitter på nålar mer eller mindre hela filmen. Hyresvärdinnan är fruktansvärt kuslig och spelas av Nuria González med en enorm inlevelse.

Hela filmen utspelas i ett hyreshus, precis som i REC. Men den här är snäppet kusligare. Det tar bara 15 minuter så kommer första klumpen i magen och håller i sig resten av filmen. Det eskalerar hela tiden och om man ska försöka jämnföra Dödens Våning med något annat så blir det en hyprid mellan People Under The Stairs och House Of Wax fast enormt mycket bättre.
Det kommer nya överaskningar hela tiden och när man tror att det är över så återstår 20 minuter av filmen. Det är inte en lugn stund och det är en riktigt bra story med en enormt tuff twist i slutet.

Skådespelarna är riktigt bra och som jag skrev tidigare gör hyresvärdinnan den absolut bästa insatsen i filmen. Från att först framstå som en jättesnäll och omtänksam människa plötsligt förvandlas till en fullblodspsykopat är inte helt lätt roll att spela. Men det lyckas hon med med bravur.

Kortfattat så är det här en grymt bra film som tillhör "6 Films To Keep You Awake" serien jag skrivit om tidigare när jag recenserade filmen Babys Room.

Just nu kostar Dödens Våning endast 59kr på Discshop så passa på att köp den.

Spanien kommer att gå lång vad gäller skräckfilm. Var så säkra.







Texas Chainsaw Massacre 2003




Ett ungdomsgäng tar upp en liftare i Texas. Hon är skräckslagen och pratar osammanhängande. Hon tar sedan livet av sig i bilen och panik utbryter. Ungdomarna kontaktar den lokala polisen, vilket var deras största misstag i livet.
Nu börjar en terror dom inte trodde kunna existera. 

Filmen jag nu ska skriva om är alltså remaken på Motorsågsmassakern. En av de bästa skräckfilmer som gjorts.
När jag hörde att det skulle komma en remake vart jag fruktansvärt skeptisk. Orginalet är ju bra som det är?
Men självklart vill ju bolagen mjölka pengar på kultfilmer i ny tappning. Ungdomar vill ju inte se gamla filmer så man kan ju förstå filmbolagen på ett sätt. Men jag vart ju inte glad när jag hörde om denna remake

Klarar regissören Marcus Nispel detta då? Lyckas han med att återskapa känslan från orginalet?

Jag måste säga att det här är faktiskt en av de bättre remakefilmer jag sett. Den slår kanske inte orginalet, men det är inte långt ifrån.

Orginalet från 1974 skapade extrema rubriker när den kom, den debatterades i tv och censuren klippte sönder den fullständigt. Ordet videovåld föddes och politikerna såg med avsmak på filmen för att sedan förbjuda den.
Sedan år 2001 har den ocensurerade versionen funnits att köpa, och när man tittar på den så är den knappt blodig igentligen, exakt varför Motorsågsmassakern vart bannlyst förstår jag inte. Men jag antar att bara filmtiteln provocerade tillräkligt för att man skulle bilda sig en uppfattning om den. 

Remaken därimot,,den är blodig.  Den är riktigt rå på vissa ställen. Utöver det är det riktigt obehaglig stämning och den som skapar mest obehag är faktiskt INTE Leatherface, utan istället sheriffen som spelas av  R. Lee Ermey  som vi sett spela rekryteringsofficer i krigsfilmen Full Metal Jacket.
Han levererar till 100% och lever sig in något grymt i rollen som psykopatisk sheriff och han skapar verkligen ångest och dödslängtan hos ungdomarna i filmen. Hans dialekt och utstrålning passar så perfekt i den rollen han spelar.

Leatherface är även han riktigt brutal i den här filmen. Han spelas inte utav Gunnar Hansen som spelade i orginalet, utan istället av jätten Andrew Bryniarski som faktiskt lyckas grymt bra att träda in i rollen som den missbildade och lätt efterblivna kannibalen Leatherface.
Det dom har gjort i remaken vad gäller Leatherface är att man sällan ser honom i något direkt ljus, utan mest i skuggor och det skapar lite mer skräck och obehag, man ser vissa konturer i ansiktet och man bygger upp en egen bild av hur han igentligen ser ut. Ett mycket smart drag enligt mig.

Det förekommer fler karaktärer under filmens gång, inga stora roller men ganska viktiga ändå. Man får reda på lite hur släktbandet ligger till vilken var väldigt luddigt i orginalet. Och nu snackar vi inavel många generationer bakåt

En karaktär jag därimot saknade i remaken är Edward Sawyer som i orginalet är den som liftar med ungdomarna i början som även är Leatherface storebror. Han var den som plundrade gravar och lik och ordande mat till familjen.
Jag vet inte varför dom tog bort honom men antagligen för att sheriffen i filmen skulle förnya filmen lite och inte göra en total kopia av orginalet.

Några av ungdomarna ska jag nämna också. Dom spelas bland annat  utav Jessica Biel och Jonathan Tucker, Jonathan Tucker är den som absolut spelar rollen bäst av  ungdomarna. Speciellt i en scen mellan honom och sheriffen märkar man hur duktig den killen är. Man ser verkligen skräcken i ögonen och hur nära han är till tårar. Mycket bra scen och bra närvaro av båda skådespelarna.
Även bland ungdomarna saknar man en roll från orginalet, och det är den rullstolsburna Franklin. Nu är han med ganska lite i orginalet men jag saknade honom ändå. Han var en ganska tafatt kille som mest tyckte synd om sig själv.
Istället för Franklin har dom med en rullstolsbunden man som heter Old Monty. Vem han är tänker jag inte berätta utan det får ni se själva.

Effekterna är riktigt bra i den här filmen, det är rått och köttigt och utan att det blir överdrivet. Det känns äkta och det beror till stor del på fotot i filmen. Det är lite skakig och gungande bild vilket gör att det känns lite som en livefilm imellanåt. Det är  inte skakigt som i Blair Witch Project eller Cloverfield, men kameran rör sig nästan hela tiden och bilden är lite lite grynig vilket gör att man får en känsla av att vara med.

Ljudet är även det fantastiskt bra. Det finns  DTS  som alternativ och har det har enormt kraftfull bas, när man sedan hör Leatherface dra igång motorsågen så dånar det ordentligt i hembiosystemet.

Som ni kanske förstår har filmen några brister  om man ska se till "orginal vs remake". Men har du inte sett orginalet så borde du verkligen se den här om du vill se en bra skräckfilm.
Och HAR du sett orginalet och inte den här så gör det. Det här är en värdig remake och har samma obehag och klaostrofobiska stämning som orginalet.

Det kom även år 2006 Texas Chainsaw Massacre The Beginning. Den är vad den heter, Man får reda på hur allt började. Jag gillade även den filmen och den gör att man får svar på många frågor. Hur lyckades igentligen sheriffen bli sheriff? Varför äter familjen människokött? Hur började allt detta? Varför sitter Old Marty i rullstol?
Den är helt klart sevärd och faktiskt råare än filmen från 2003. har ni chansen så se även den.


Filmen finns att köpa för endast 59kr på Discshop

Jag har fortfarande inte sett remaken på Friday The 13th men den dimper ner i brevlådan om 2 veckor, så den kommer jag också att recensera.Känns om om remakes börjar kunna bli bra nuförtiden Ni som sett den kan ju alltid skriva en kommentar vad ni tyckte om den och även TCM remaken.



köpa nytt hembiosystem? Kolla med hifihuset



Diskutera Texas Chainsaw Massacre eller annan skräckfilm? Regga er då på Horrorville



Falling Down

William Foster sitter fast i en bilkö. Det är extremt varmt och han är mycket nära ett sammanbrott.
Han beslutar sig att kliva ur bilen och istället gå hem till sin lilla dotter som fyller år.
Problemet är att han har besöksförbud och idag är han på ett väldigt dåligt humör, och det är många som kommer att märka det.

Michael Douglas spelar den arbetslösa och mycket arga mannen William Foster. Han är en tragisk figur och gör precis det alla innerst inne igentligen vill göra när man har en riktigt dålig dag.
Filmen anklagades för att vara rasistisk när den kom. Antagligen för att William mestadels hamnar i gräl med invandrare, men det handlar inte om hudfärg enbart. Det går djupare än så. Han hatar hela samhället oavsätt vilken ras eller färg problemet i har.

Det tar inte lång tid förens telefonen går varm hos polisen där man säger att en man med vit skjorta och slips går bärsärk i stan. Den polis som tar på sig fallet spelas av Robert Duvall och han arbetar sin sista dag som polis innan han ska gå i pansion. Han har en lätt hysterisk fru som ringer stup i ett och är övertygad om att han är död.

Det finns svart humor i filmen och man kan inte låta bli att heja på William Foster för det han gör. Han gör fel men han gör det på ett väldigt roligt sätt och han har ofta en poäng i sitt resonemang. Speciellt i scenen som utspelar sig på en golfbana. I grunden är Falling Down en thriller, men den komiska ådran träder fram extremt tydligt.

Skådelspelarna är underbara, handligen enkel men gripande. Det finns faktiskt inget att klaga på i Falling Down.

Det här är en underbar och en viktig samhällskritisk film som går på tv minst en gång om året. Den finns även att köpa billigt på Discshop







Ichi The Killer




Ett brottsyndikat med Yakuza medlemmar märker en dag att deras boss är försvunnen. Även en mycket stor summa pengar saknas och det misstänks att han lurat gänget och flytt med pengarna tillsammans med sin tjej.
I syndikatet finns en mycket labil man som heter Takihara, han är självplågare och har ett mycket ärrat ansikte.
Han misstänker att det är någon som dödat deras boss. Han bestämmer sig nu för att ta redan på sanningen, och ju mer skada han kan orsaka, ju mer trivs han med sitt letande.
När han får höra talas om en yrkesmördare vid namn Ichi så bestämmer han sig för att även söka upp honom.

Bakom asiatiska kult filmen Ichi The Killer har vi  Takashi Miike, han har ett hundratal filmer bakom sig, bland annat Izo och succeskräckisen One Missed Call.
Ichi The Killer är en extremt våldsam film från 2001 där det förekommer  kvinnomisshandel, våldtäkter och barnmord.
Utöver det finns det enormt svart humor i det vansinne man får beskåda.

Mördaren Ichi är en tragikomisk karaktär som under sin skoltid bevittnade en våldtäkt och därefter blivit inåtvänd och bär på extremt mycket hat och mardrömmar om sina skolår.
När han en kväll dödar en våldtäktsman upptäcker han att han blir sexuellt upphetsad av att mörda. Han får därimot extrema skuldkänslor efter de mord han begår men kan inte styra sina begär.

Takihara är Ichis raka motsats. Han njuter att att plåga och tortera folk, han njuter även att stympa sig själv vilket man får bevittna i filmen. Han spelas utav Tadanobu Asano som verkligen levererar i den här filmen. Han syns och övertygar utan att på något sätt spela över.

Jakten på gängets boss är lång och det dör och torteras folk på ett eller annat sätt under  hela filmen. Det är ingen film för känsliga tittare, även om våldet i många scener är enormt överdrivet så är det en del scener mot kvinnor som kan vara jobbiga att titta på. Det är väldigt grafiska och med den suggestiva musiken blir det ibland riktigt jobbigt och nästan för trovärdigt.

Ichi The Killer är som ni kanske förstår riktigt udda och går inte att beskriva i ord utan man måste verkligen se den.
Om man ska försöka jämföra den med någon annan film så är det om man blandar Bad Taste och Scarface. Det är det bästa jag kommer på. Maffia med extremvåld som får Saw och Hostel filmerna att framstå som barnfilmer.

Effekterna och sminket i filmen är närmast fantastiskt. Värt att nämna ärTakiharas ärrade ansikte som verkligen respektingivande, hans mun är totalt sönderskuren och det som gör att den fortarande sitter där den ska är 2 piercingar.

Filmen  har, hur konstigt det än kan låta ett budskap, Vilket det är låter jag er försöka finna själva. Men det är en ganska djup film om man ser bortom allt våld. Den är vidrig och samtidigt väldigt vacker på ett makabert sätt.
Nu finns sedan en tid tillbaka en helt oklippt utgåva av Ichi The Killer i Sverige och jag tycker att om man gillar skräck och riktigt svart komedi så borde man ge den här filmen en chans. Antingen älskar man eller så hatar man den.

För den som gillar den här filmen finns även Ichi Zero som utspelar sig några år innan Ichi The Killer.

Ichi The Killer finns att köpa  på  Discshop 






Michael Jacksons Moonwalker




Men tanke på att Michael Jackson begravs idag så passar jag på att skriva lite om hans film Moonwalker som släpptes 1988.
Michaels vän blir kidnappad utav Frankie LiDeo och nu väntar ett spännande äventyr fyllt av musik och dans.

Moonwalker  är en slags musikal med en tunn röd tråd med något som påminner om en handling. Han letar efter sin vän och det mynnar ut i dans och musik. Det klipps in mängder utav videos från hans karriär och filmen känns väldigt hoppig och ologisk. Men det är som sagt mer en musikal än en spelfilm.
Den video man minns bäst och som känns mest naturlig i filmen är videon till Smooth Criminal där han är inne på en rökig klubb där man har en dansduell med enormt snygg koriografi.

Att Michael Jackson en gång i tiden hade mycket pengar råder det inga tvivel om, dom effekter som finns med är verkligen enormt snygga. Bland annat blir Michael en stor robot och förvandlar sig likt en Transformer senare till en bil.
I slutet av filmen är det massor av explosioner och effekter och det är faktiskt synd att det är först då filmen får lite fart.

Det finns faktiskt inte så mycket att skriva om den här filmen igentligen. Men som sagt, vill du ha en samling med hans tidigare videos och även ha ett litet äventyr på sidan av så bör du se den här om du inte redan gjort det.

Även om jag inte är något större fan av Michael Jackson så passar jag ändå på att skriva lite om den här filmen. Säga vad man vill om Michael Jackson, men han var ett geni på att göra musik. Jag hoppas att någon som läser det här kan minnas honom för hans musik och inte för hans märkliga operationer, konstiga beteende eller hans pedofilanklagelser.

Se den här filmen om ni får tillfälle och se när han var på toppen av sin karriär.




Vi hade iallafall tur med vädret igen



Det har gått närmare 30 år nu sedan första filmen om semesterfirarna Gösta och Gun.  I uppföljaren har dom gått i pansion och ser fram imot sin sons bröllop. Gun har fortfarande inte kommit över den där semestern dom hade för 30 år sedan och tänker ta flyget dit. Men Gösta lyckas övertala henne att ta en sista semester i hans nyinköpta husbil.

Det kan inte vara lätt att göra uppföljare på en av Sveriges största kultfilmer. Jag hade otroliga förväntningar på den här filmen och nu har jag äntligen sett den.
Klarade då Kjell Åke Andersson  att leverera en bra uppföljare på Vi Hade Iallafall Tur Med Vädret?
Svaret är njä

Första filmen är endast 60 minuter lång och är rolig i princip hela tiden. En karaktär som gjorde mycket av filmen utöver Gösta och Gun är den fiskeglada morfarn som är kissnödig hela resan.

I uppföljaren är det istället  ett politisk korrekt barnbarn som spelas av Mikaela Knapp som vi även sett spela trött tonårsdotter i polisfilmerna om Irene Huss.
Hon är inte med speciellt mycket utan sitter mest tyst, Och dom gånger hon säger någonting känns det mest krystat och ganska tråkigt. Därimot hennes pojkvän i filmen helt underbar, han är riktigt rolig dom gånger han säger någonting. Han är tyvär med väldigt lite och får inte synas mer än nödvändigt.

Filmen hade sina poänger, vissa skämt var ganska kul och vissa scener var precis som i första filmen riktigt pinsamma.
Rolf Skoglund och Claire Wikholm kan sina roller bra och övertygar som gift gammalt par.
Problemet är att filmen känns inte alls genomtänkt. Skämten kändes inte speciellt träffande eller färdiga på något sätt.
Det fanns enormt mycket man kunde spinna vidare på utan att det skulle bli tjatigt vilket verkar vara lite av rädslan i den här filmen. Istället för att fokusera på några saker som skulle funka så anstränger dom sig  på att få varje sitation att bli roligare än vad den igentligen är.

Jag tror en annan sak som gör att filmen inte funkar riktigt är längden. Det här skulle funka som en serie uppdelad i tre delar och kanske visa på TV. Men som långfilm blir det lite för mycket på en gång. Nu är filmen förvisso bara 1timma och 32minuter lång och det borde inte vara så svårt att lyckas kan man tycka med tanke på vilket upplägg filmen har.

Tyvär så funkar det inte, det känns som att det bara var ett sätt att dra in pengar. Det här var nog en av de största besvikelserna jag sett på länge. Göta Kanal 2 är ett mästerverk i jämförelse.

Jag vill verkligen tycka om filmen, jag vil verkligen uppskatta den. Men den kommer några år för sent.
Ungefär 25 år försent.






Apocalypto




I en liten by djupt inne i Mexicos djungel lever en indianstam ett stilla liv. Men deras liv får en oväntad vändning då dom blir attackerade och tillfångatagna av en rivaliserande stam. Profetian säger att gudarna kräver blod och nu väntar ond bråd död. Vi får följa den unge jägaren Jaguar Paw och hans deseperation att försöka rädda sin gravida fru och lilla son som lyckats gömma sig i byn.
Är han den utvalde eller väntar en plågsam död vid offertemplet?

Apocalypto är regiserad utav Mel Gibson och kom år 2006. Ni som sett Passion Of The Christ vet ju att han vill få saker att se så realistiska ut som möjligt. Det gäller även i Apocalypto. Här sparas det inte på någonting utan man får se hur mayaindianerna levde sina liv, Vad som orsakade deras undergång och fall.

Offertemplet jag nämde är alltså Templo Mayor och det är sedan länge ruiner, men i den här filmen har dom lyckat bygga upp och animerat byar och tempel enormt snyggt. Det skapar enorm inlevelse att se och för att få den ultimata känslan är det även riktiga indianer som pratar Mayaspråket.

Det är det jag gillar med Mel Gibsons filmer, samma sak förekom i Passion Of The Christ där alla talade Arameiska. Det känns äkta på riktigt. Skådespelarna i Apocalypto kan man inte säga så mycket om, det är inga kända namn, men dom levererar det dom ska. Det är trovärdigt på många sätt och huvudrollsinnehavaren Rudy Youngblood som spelar Jaguar Paw gör en fantastisk debut på vita duken.

Något som Mel Gibson brukar lyckas få verklighetstroget är ju även våld. Det finns det gott om i den här filmen, det slaktas djur och det skärs ut hjärtan ur männsikar med mera. Saken är den att det finns historiska skäl till att det är med. Skulle man ta bort det försvinner en hel del av filmens själ och hjärta.

Mestadels är det riktigt bra fart i filmen, och när det inte är det så är det så mycket annat man njuter av att titta på.
Det är kristallklara färger, vackra djur och underbara landskap. Mel Gibson har verkligen lyckats göra en perfekt film inom många områden. Jag hoppas verkligen han kommer fortsätta göra film i framtiden för den mannen vet verkligen hur man gör

Filmen finns att köpa mer eller mindre överallt där det säljs film, så om ni vill se en kanonfilm som kommer förgylla er kväll ska ni se den här.







En Djävul Till Granne




Ray Peterson (spelad av Tom Hanks) har tagit ledigt en vecka från jobbet för att vila upp sig. Därimot har hans grannar fått för sig att de nyinflyttade grannarna Klopeks är satanister som dödar och gräver ner folk i sin trädgård och har ett krematorium i källaren.
När grannen Walter en dag försvinner och inte kommer tillbaka bestämmer dom sig för att ta till drastiska metoder för att få reda på sanningen.
Nu utbryter ett mindre slagfält och ingen går säker.

Dom som tror att Tom Hanks bara tar på sig seriösa filmer får tänka om. Det här är en film från 1989 och på den tiden tog han nog lite vad som helst. Men den här filmen är nog en av de bästa han gjort när det kommer till komedier.

Filmen utspelar sig i en liten förort. Alla känner alla och det är lugnt och skönt. Tills den dagen familjen Klopeks flyttar in.
Hela kvarteret stannar upp och skvallret sprider sig. Ray som tänkte vila upp sig är nu istället  uppe hela nätterna och spanar på sina grannar. Tillsammans med sina vänner har Ray nu den perfekta planen för att sätta dit Klopeks för mordet på Walter, utan att blanda in polisen förstås.

Detta skapar såklart en hel del oförglömliga scener och man skrattar och skäms omvartannat.
Som i de flesta 80tals komedier är det stor charm och mycket hjärta i det som skapas. Man fastnar och tycker om karaktärerna något enormt och man saknar 80talet. Det var verkligen bättre förr.

Skådespelarna är perfekta och  i rollen som Tom Hanks fru ser vi Carrie Fisher som är otroligt less på Rays paranoida tankar och hans vänners mycket ologiska planer.
Andra skådespelare som är värda att nämna är Corey Feldman, Bruce Dern, Rick Ducommun och sist men inte minst Henry Gibson som vi sett i Boston Legal och King Of The Hill.

För att locka er ännu mera kan jag även skriva att Joe Dante står för regi. Han var med och regiserade Gremlins. Så då vet ni kanske vad ni kan vänta er.
Har ni inte sett den här så borde ni göra det. Det är ingen oscarsvinnare eller superfilm men den är hysteriskt rolig och en perfekt slötittar film. 

Tom Hanks är en av världens bästa skådisar, det märkte man redan 1989





Guinea Pig-Flower Of Flesh And Blood



En bild säger mer än tusen ord?

I normal fall brukar jag ha en liten introduktion om vad filmen handlar om. Den här filmen handlar inte om något alls egentligen utan är en extremfilm med enorm fokus på gore och styckning utav en ung kvinna.

Guinea Pig är en serie i 6 delar som nu finns på dvd släppta utav Unearth Films  som specialiserat sig på just extremfilmer av olika slag. Om man kollar på olika forum på internet så finns nästan alltid Guinea Pig Flower och Flesh and Blood med som en av de vidrigaste filmer som någonsin gjorts, och jag kan vara villig att hålla med.

Filmen börjar med en kvinna som går på en gata, hon blir överfallen och vaknar sedan upp i ett rum där det är blod på väggarna, fullt med knivar sågar yxor och andra vassa föremål på en bänk, och så ser hon en man. En man utklädd till samuraj som drogar henne och börjar sedan stycka henne bit för bit i någon slags ritual.

Mellan varje kroppsdel vänder han sig mot kameran och pratar lite, han fortsätter sedan tills hans lilla "konstverk" är klart. Filmen är under 60minuter och det är oavbrutet blodigt.

Rykten säger att Charlie Sheen hittat ett exemplar utav Guinea Pig under inspelningen av Plutonen och varit helt övertygad om att det var en snuffmovie och kontaktat FBI som sedmera beslagtog alla utgåvor av filmen.
(där Jag kan skryta lite där med att jag har en orginal VHS av den filmen)

När filmen sedan skulle släppas på DVD var ett av kraven att det skulle följa med ett "making of" för att verkligen bevisa att det inte är ett riktigt mord på filmen.

När man ser filmen på DVD vet man därimot att det inte är riktigt, ljudeffekterna ligger för högt och är lite osynkat och låter inte bra. Jag vet inte om det kanske är ett medvetet val av bolaget. Men jag tycker det är ett stort minus då hela känslan av filmen försvann.
Jag såg den på min gryniga VHS där ljudet inte var speciellt bra och bilden lite grynig. Det gjorde att hela atmosfären var obehaglig.

Effekterna måste jag nämna och dom är enormt bra. Filmen är från 1985 och jag har sett många filmer med en bra mycket högre budget som inte ens kommer i närheten av effekterna vi ser i Guinea Pig.
Det är mycket närbilder och man lider verkligen i vissa scener.  Samurajen ser helt galen ut och njuter verkligen av det han håller på med. Det knackas och bryts ben med stämjärn, det sågas av ben med en slö såg men det vidrigaste får ni se själva.

Detta är ingen film som vem som helst klarar av. Det är en riktigt morbid film och vore det inte för den lite väl bra kvalitén och ljudeffekterna skulle man kunna lura vem som helst att det är ett riktigt styckmord man beskådar.

Är filmen bra då? Nej det kan man inte säga. Det är mer som en dokumentation av ett mord med en nästan lite konstnärlig ådra. Den är mest en film som chockerar och provocerar och det är en film man aldrig glömmer.

Det absolut sjukaste är att den här filmen låg ruskigt högt upp på topplistorna i Japan. Den låg högre än bland annat E.T och en mängd andra filmer. 

Det finns dock en annan del i Guinea Pig serien som är värre än Flower Of Flesh And Blood och det är The Devils Experiment och den kommer jag också skriva om längre fram. Den är mycket värre och obehagligare så kolla in bloggen ibland för den recensionen kommer snart upp.




Sugen på att köpa den här eller någon annan del i Guinea Pig serien? Kolla då in länken här under



American Psycho




Patrick Bateman är en framgångsrik börsmäklare med en stor förmögenhet, bra utseende, många vänner och lever ett till synes perfekt liv. Han äter på dom finaste och dyraste klubbarna och han har mäktiga vänner.

Men på insidan finns en helt annan människa. En människa som knarkar, torterar och mördar folk, utan något samvete och medlidande alls. När en detektiv en dag kommer till hans kontor börjar hans liv bli mer och mer komplicerat.

Det finns filmer som har fått kultstatus innan dom ens kommit, och American Psycho var en sådan film. Boken är skriven av Bret Easton Ellis och skapade stora debatter när den kom.
Rykten säger att FBI knackade på Brets dörr och ställde frågor om olika mord som beskrevs i boken, eftersom dom påminde en hel del om några som begåtts i New York.

Boken är rå. Extremt rå och när det vart officiellt att filmen skulle komma trodde man att det här kommer bli den råaste filmen i historien. I boken mördar han med borrar, Maler ner människor i köttkvarnar, har sex med lik plus ännu värre saker.

Vart filmen grym då? Nej inte alls. Filmen skulle nog inte ens funka om den var så rå som boken. Filmen fokuserar mest på Patrick Batemans psyke och tankar istället för morden och lyckas faktiskt enormt bra med det. American Psycho är även väldigt snygg som film och har många fina miljöer och vinklar och detaljer. Soundtracket består av 80tals musik vilket inte är så konstigt eftersom filmen ska utspela sig under 80tals yuppi era. Det är många klassiker man får höra och Patric Bateman håller några monologer om olika artister han gillar.
Filmen har även en hel del humor, riktigt svart och mörk humor och en välriktad spark mot allt vad ett materialistiskt samhälle heter.
 
Patrick Bateman spelas utav ingen mindre än Christian Bale. Om man börjar fundera på vem som skulle kunna passa bättre så kommer jag seriöst inte på någon. Han spelar rollen perfekt. Han har i filmen det kalla och känslolösa ansiktet som man faktiskt fick när man läste boken.
Kroppspråket han ger karaktären är även det väldigt stelt och man förstår  verkligen hur obekväm Patrick Bateman känner sig i olika situationer och vilket förakt han bär på.
Christian Bale spelar psykopat med läskig övertygelse och efter man hörde om vilka vredesutbrott han fick under Terminator Salvation så  märker man hur mycket han verkligen lever sig in i rollerna han tar.

I övriga roller har vi mängder av bra skådespelare. Vi har bland annat Willem Dafoe som detektiv. Jared Leto som börsmäklare, Reese Witherspoon som Patrics flickvän. Alla är riktigt bra, det enda som är synd är att Willem Dafoe inte är med lite mera.

Det här är en svår film att recensera eftersom det är en film man kan tolka på olika sätt efter att den är slut. Filmen heter inte American Psycho utan anledning.  Han mördar uteliggare, strippor, medarbetare för att sedan bli osäker om han verkligen har gjort det. Hans liv är ett kaos som bara eskalerar och ni som tittare får en hård uppgift att fundera på vad som igentligen händer.

Har du läst boken och förväntar dig en blodig skräckfilm ska du nog se något annat i stil med Murder Set Pieces eller något. Det här är ingen direkt skräckfilm utan en psykologisk thriller med nattsvart humor.

Bra är den och den bör ses av alla som gillar Christian Bale. Att han inte fick en Oscar för prestationen i American Psycho är för mig en gåta.
Den här filmen finns att köpa för under 50kronor på de flesta filmbutiker så passa på att köpa den nästa gång ni beställer film
American Psycho borde finnas i varje filmintresserads hylla och man kan se den om och om igen.
Jag avslutar recensionen med ett citat från Patrick Bateman

I have all the characteristics of a human being: blood, flesh, skin, hair; but not a single, clear, identifiable emotion, except for greed and disgust. Something horrible is happening inside of me and I don't know why. My nightly bloodlust has overflown into my days. I feel lethal, on the verge of frenzy. I think my mask of sanity is about to slip.








Bolt



Bolt och Penny är med i en stor  tv-serie, Bolt har där en mängd superkrafter och slåss mot skurkar och banditer.Problemet är att Bolt tror att serien är på riktigt och bor även på inspelningsplatsen för att kunna skydda Penny så mycket som möjligt.
Efter ett litet bråk med två katter hamnar Bolt i den "riktiga" världen och problemen hopar sig då det visar sig att hans krafter inte längre funkar.

Det här är bland det snyggaste jag har sett. Animeringen är helt makalöst snygg på alla områden i filmen.
Det är vackra landskap, storstadsmiljöer, flygplan,tåg allt är så otroligt snyggt gjort. Och då såg jag den bara på vanlig DVD, så jag kan tänka mig hur snygg den är på Blue Ray.
Tyvär måste jag säga så är det ingen vidare rolig film. Den har vissa poänger och skämt som träffar på rätt ställe. Men nej...Det håller inte i längden för min del.

Det var väldiga transportsträckor mellan skämten och när filmen närmade sig 60 minuter kom jag på mig själv med att sitta och gäspa. Den har heller inte samma charm som tillexempel Chicken Little eller Hitta Nemo.
Hade duvorna varit med lite mera hade jag varit nöjd, hade hamstern pratat lite mera skulle jag vara ännu nöjdare.

Det känns även som om den inte riktigt vet till vilken åldersgrupp den vänder sig, vanligtvis brukar Disney, Pixar och även Dreamworks vända sig mot precis alla målgrupper, vuxen som barn. Men just filmen Bolt hamnar lite mitt i mellan alla känner jag när jag tittar på den.

Den har som sagt sina goda stunder också. Duvorna bland annat är hur roliga som helst och ger verkligen ett mycket korkat intryck. Komikern Özz Nujen snackar slang och är riktigt kul.

Som den förvirrade och Bolt dyrkande hamstern har vi Fredde Granberg bakom micken. Även han är hur underbar som helst och höjer filmen så fort han öppnar munnen.

Tyvär är alltså birollerna intressantare än huvudpersonen. Verkligen synd för storyn är bra, animeringarna är kanon, men det faller ändå. Faller på lite för många ställen. Jag väntar därimot med spänning på Pixars nya film som heter det korta namnet, "Upp" och trailern finner ni här






Grabben i graven brevid




Filmen handlar om Desiré som arbetar som bibliotekarie i Luleå Hon umgås med intilektuella vänner, bor i en dyr och fin lägenhet och dricker espresso från sin dyra espresso maskin. Därimot har hon ett väldigt tråkigt liv och drömmer om att hitta den sanna kärleken.

En dag på kyrkogården ser hon Benny, han är Desirés raka motsatts. Han är mjölkbonde som bor på en gård, han dricker pulverkaffe och bryr sig inte om världsliga saker som dyra prylar eller storstads liv.

Dom får ögonkontakt deras liv kommer nu aldrig bli som förr

Detta är en svensk film av Kjell Sundvall som slog lite av ett biorekord när den kom. över 900 000biobesökare på en svensk film är riktigt riktigt bra. Filmen är baserad på Katarina Mazettis roman som även den gjorde succé.

I huvudrollerna ser vi Michael Nykvist och Elisabeth Carlsson. Dom spelar två ganska bleka karaktärer och det ser faktiskt ut som att dom inte har sminkats i onödan för att se så tråkiga ut som möjligt.
Missförstå mig inte nu, det passar med deras osminkade utseenden för då syns kontrasterna tydligare mellan Desiré och Benny och deras inre lidande och sorg träder fram lite tydligare.

Det är också just det som Benny och Desiré  igentligen har  gemensamt  i filmen, saknad och sorg. Benny saknar sina avlidna föräldrar, och Desiré saknar sin man som även han är avliden. Därav deras möte på kyrkogården i början av filmen.

Det är en ganska mysig historia, dock så är den ganska förutsägbar och man förstår tidigt hur det kommer att bli. Det blir missförstånd, lite gråt, kulturkrockar med mera.

Men trotts det så gillade jag den här filmen. Jag brukar inte tycka att svenska filmer brukar vara något vidare men den här var faktiskt helt okej, Man skrattar en hel del just för att Desiré är väldigt talför och planerande, medans Benny är otroligt kortfattad och rakt på sak. Kontrasterna kunde inte bli mycket större och Michael är den som man fastnar mest för i den här filmen.

Jag har inte sett så mycket med honom tidigare, men jag kommer garanterat ge honom fler chanser efter att ha sett Grabben i graven brevid.

Det här är nog ingen film jag kommer se fler gånger men jag är glad att jag har sett den iallafall och kanske man borde se lite mer svenska filmer, det finns ju uppenbarligen en del guldkorn om man letar lite.

Ge den här filmen en chans om ni hittar den. En klassisk svensk drama/komedi när den är som bäst






Porkys





Porkys är en komedi som utspelar sig på skolan Angel Beach High och handlar om ett gäng skolungdomar som bestämt sig för att ta sig in på den ökända strippklubben Porkys.
Efter några försök blir dom lurade av Mr Porky och bestämmer sig då för att utkräva en stor hämd.

Det är i mycket korta drag vad filmen handlar om. Porkys är en komedi som kom 1981 gjord av Bob Clark och har betytt mycket för dagens highschool filmer. Det är mycket naket och ävan desperata ungdomar som gör precis allt för att bli av med oskulen. Dom beslutar sig efter ett gäng pinsamheter och misslyckanden att ta sig in på stadens bästa strippklubb där precis alla kan få till det.
Filmen har många som kan klassas som huvudpersoner. Men "Peewee" som är en menlös kille som inte är direkt bra på någonting är den man får se mest utav. Han utsätts för en hel del practical jokes som man verkligen skrattar ihjäl sig åt. Han spelas utav Don Monahan som även medverkade i kultkomedin "Ursäkta var är floden" och under  senare år har vi sett honom  i "Stephen Kings Night Flier".


En annan karaktär som man älskar är den manshatande läraren Beulah Balbricker som har ett väldigt speciellt hatförhållande med den kaxiga eleven Tommy Turner.

Man får även se en väldigt ung Kim Cattrall som den vackra och förföriska eleven som kallas för "Lassie". Scenen när man får reda på varför hon kallas för det är en av de mest kaotiska och roliga scener jag sett i hela mitt liv. Kan inte avslöja någonting om det, men ni som sett filmen vet nog vad jag pratar om

Filmen är som sagt en komedi men den har faktiskt en hel del allvarliga undertoner också. Bland annat rasism som tas upp en hel del.  Det handlar också om vänskap och hur mycket riktiga vänner ställer upp för varandra.

Skådespelarna i den här filmen njuter verkligen att vara med på film och det är en helt underbar ungdomsfilm som av någon anledning inte verkar speciellt populär bland dagens ungdomar.
Mycket märkligt enligt mig då den har mer hjärta och även själ än samtliga American Pie filmer tillsammans.

Porkys har två uppföljare och alla håller samma klass. Det märkliga är att Porkys 3 inte släppts på DVD i Sverige.
Men samtliga Porkys filmer går just nu på TV4-Film så kolla i tv-tablån och försök att se dom här filmerna. Ni kommer få er många skratt det kan jag lova er.

Är det så att ni vill köpa dom två delar som finns så finns dom i ett dubbelpack på CDON.




Dags att köpa nya högtalare? Titta in på Hifihuset


Diskutera skräckfilm? Regga er på Horrorville.



Big Trouble in Little China




FIlmen handlar om Jack Burton som arbetar som lastbilschaufför som hamnar på väldigt fel plats vid väldigt fel tillfälle.
Hans vän ska hämta upp sin blivande fru vid en flygplats där hon kidnappas av det onda  gatugänget Lords Of Death vars ledare är Lo Pan. En urgammal magiker som är i starkt behov utav en asiatisk kvinna med gröna ögon för att kunna bryta sin förbannelse och åter kunna bli dödlig.
Jack Burton och hans vänner hamnar i centrum av en kamp mellan onda och goda krafter mitt i Chinatown.

Big Trouble In Little China är regiserad utav John Carpenter som även gjort en mängd kultförklarade filmer.
Vanligtvis brukar han göra skräckfilmer men det här är en action/komedi med övernaturliga inslag.
I Huvudrollen ser vi Kurt Rusell som tidigare figurerat i Carpenters filmer The Thing och Escape From New York.
Rollen han spelar är lite av en antihjälte som slänger ur sig kliché efter kliché. Det är självklart gjort på ett väldigt charmigt och roligt sätt och filmen har en känsla av att man kanske inte ska ta den på så stort allvar.

Det kryllar av intressanta karaktärer. Lo Pan är som sagt en gammal magiker, den ondaste av dem alla. Till sin hjälp har han "Three Storms". Tre livvakter som alla har varsin förmåga. Regn åska och blixtar.


Som Jacks vänner ser vi bland annat Kim Catrall från Sex And The City och komedin Porkys. Hon spelar en advokat som av en slump träffar på Jack på flygplatsen under kidnappningen.  Vi träffar även Egg Chen, en magiker som kan allt och lite till om Lo Pan.

Skådespelarna i den här filmen är verkligen inga amatörer. Många av dom har spelat in enormt stora mängder film. Bland annat James Hong som spelar Lo Pan. Det påstås att han spelat in över 300filmer och det skulle nog inte förvåna mig alls. Han är en enormt duktig skådespelare och passar som hand i handske som ond magiker.

Om man ska prata effekterna, det är en hel del av den varan i den här filmen så är dom är riktigt bra med tanke på filmens ålder. Filmen är från 1986 och det känns som den låg före sin tid när den kom på många olika områden.

Något man ska höja till skyarna är känslan filmen har. Den är gjord med en enorm charm och man blir otroligt nostalgisk när man ser den. Jag är riktigt torsk på 80tals filmer och den här tillhör en av mina favoriter.
Man fastnar snabbt i filmen och man kan inte låta bli att gilla Jack Burton.

Om du ska se en 80tals film med mycket effekter, monster, demoner och mycket gatuslagsmål så är det här en given film för dig.

Filmen finns att köpa  här





Dags att köpa hembio utrustning? Kolla in Hifihusets hemsida



Diskutera skräckfilm? Regga dig nu på Horrorville


Filmrelaterade tatueringar

Tänkte det kunde vara kul att lägga upp lite tatueringar som är filmrelaterade.
Jag går till Emanuel som jobbar på A-head Tattoo i Kumla som inriktar sig mycket på ansikten. Men självklart gör han även mycket annat
Så om ni ska tatuera er och bor i Kumla med omnejd så borde ni besöka honom. Länk till hemsida finns längre ner

Här har ni ett urval från hans hemsida som är inriktade på just ansikten




















Här har ni länk till hemsidan klicka på bilden så kommer ni dit.




Dags för nya högtalare? Välkomna till HIFIHUSET där ni har allt som behövs till bra priser



Diskutera skräckfilmer? Bli då medlem på Horroville




Derailed





Derailed handlar om familjefadern Charlie Schine som under en tågresa upptäcker att han saknar pengar för resan. Han får då hjälp utav en kvinna spelad utan Jennifer Aniston. Dom börjar prata och faller för varandra väldigt snabbt. Efter ett tag börjar träffas efter jobbet i smyg och efter en blöt kväll på en pub hamnar dom i ett hotellrum.
Plötsligt hör dom att någon är i rummet och ser en rånare som sedan misshandlar Charlie och våldtar hans älskarinna.

Efter det bestämmer dom sig för att inte gå till polisen utan istället hålla tyst med tanke på att dom båda har familj och inte vill riskera någonting.

Efter det får Charlie ett telefonsamtal och hans liv blir fyllt av våld, utpressning och hot.


Derailed är regiserad av Mikael Håfström som tidigare gjort Ondskan och 1408. Det här var hans första amerikanska film och den släpptes 2005. Det här är en thriller som till en början inte har så mycket att komma med, tempot och dialogerna gjorde att jag först trodde det skulle bli en drama film. Men sedan tar filmen en otrolig vändning och bli enormt spännande. Jag satt på nålar och var helt uppslukad över vilket helvete huvudpersonerna får uppleva.
Charlie Shine som spelas utav Clive Owen lever under total terror och han gör allt för att försöka rädda både sig själv och sin älskarinna utan att försöka blanda in sin fru och sitt barn. Men hur han än gör ligger våldtäktsmannen minst 2 steg före.

Vissa scener gör att man får gåshud och man blir verkligen illa berörd. Våldtäkten på Jennifer Aniston som exempel är ganska jobbig att titta på och man får verkligen se att hon inte bara kan spela i komedier utan även spela rädd och paranoid. 

Vincent Cassel spelar sin roll som våldtäktsman med övertygelse och trovärdighet  och skapar ett starkt obehag så fort man ser honom eller hör hans röst. Det var första gången jag såg honom i en roll som psykopat och jag hoppas man får göra det igen för det var verkligen någonting han lyckas med.

Det här är en av de bättre filmerna jag sett på länge och den får toppbetyg av mig av många anledningar. Dels för skådespelarna. Spänningen är fantastisk plus att den är riktigt snyggt filmad.
Som i de flesta filmer finns det luckor man kanske skulle vilja få svar på, men bortser man från dom så är det här en thriller i toppklass.


Vill du se en spännande film men mycket vändingar och bra tempo ska du verkligen se Derailed.
Den finns att köpa för endast 49kronor på Discshop.








RSS 2.0