Maniac



Maniac är en resa i det mörkaste sinnet och de mest morbida begären hos Frank Zito. Han lever ensam i en liten lägenhet tillsammans med en massa skyltdockor. På nätterna hör han röster från sin avlidna mamma som tvingar honom till horribla handlingar. Hans sinnesnärvaro blir bara mörkare och mörkare men en dag i en park träffar han på en kvinnlig fotograf och ett slags omvänt stockholmsyndrom skapas. Nu ser han sin chans att kanske kunna leva ett normalt liv och hålla sina tankar i schack.


Effekterna i filmen är gjorda av Tom Savini som bland annat gjorde effekterna till kultfilmerna The Burning och The Prowler. Ni som har sett dom eller kanske Savinis övriga filmer vet vad man kan förvänta sig. När Savini gör effekterna lämnar han ingenting åt fantasin utan det är riktigt råa och köttiga scener man får beskåda.

Filmen Maniac är därimot inte som alla andra slasherfilmer från 80talet. Den är mycket mera än så, att ens kalla den slasher känns lite fel då det mer är som en thriller med slasherinslag.

Joe Spinell som spelar fullblodspsykopaten Frank Zito spelar med en oerhörd och nästan kuslig inlevelse. Han skrämmer verkligen tittaren med sin närvaro, han är stor och ärrig och ser verkligen inte frisk ut. Hans blick är psykotisk och genomträngande. Hela hans agerande är ruskigt bra, bara en sådan sak att från ena stunden vara totalt vansinnig och mordisk för att i nästa sekund börja gråta och få tittaren att tycka synd om honom är fantastiskt.  För man gör faktiskt det, man tycker synd om honom.


Filmen är gjord 1980, det kan synas på vissa effekter att den varken är ny eller har en direkt hög budget. Vad den därimot har är en själ och stämning som många nyare filmer saknar. Det här är en film om en sjuk mans värld. En störd och totalt knäckt människa vars saknad av sin mor förvandlat honom till ett schizofrent monster.

Filmen Maniac förbjöds i en mängd länder på grund av det visuella våldet men har nu släppts helt ocensurerad. 
Bolaget som släppt filmen är Studio S som tagit sitt namn efter ett tvprogram från tidigt 80tal som handlade om videovåld. Deras utgåvor brukar vara fullkomligt lysande och värda varenda krona. Bilden är riktigt fin och även ljudet som har ett DTS spår är bra och inte alls grötigt eller dovt som många äldre filmer brukar kunna vara.
Har du funderingar på att kanske börja titta på kultfilmer från 80talet eller rent utav missat Maniac är det en film du bör kolla upp.
Maniac finns att köpa på discshop för endast  99kronor och du lär inte bli besviken på den.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0