Vi hade iallafall tur med vädret igen



Det har gått närmare 30 år nu sedan första filmen om semesterfirarna Gösta och Gun.  I uppföljaren har dom gått i pansion och ser fram imot sin sons bröllop. Gun har fortfarande inte kommit över den där semestern dom hade för 30 år sedan och tänker ta flyget dit. Men Gösta lyckas övertala henne att ta en sista semester i hans nyinköpta husbil.

Det kan inte vara lätt att göra uppföljare på en av Sveriges största kultfilmer. Jag hade otroliga förväntningar på den här filmen och nu har jag äntligen sett den.
Klarade då Kjell Åke Andersson  att leverera en bra uppföljare på Vi Hade Iallafall Tur Med Vädret?
Svaret är njä

Första filmen är endast 60 minuter lång och är rolig i princip hela tiden. En karaktär som gjorde mycket av filmen utöver Gösta och Gun är den fiskeglada morfarn som är kissnödig hela resan.

I uppföljaren är det istället  ett politisk korrekt barnbarn som spelas av Mikaela Knapp som vi även sett spela trött tonårsdotter i polisfilmerna om Irene Huss.
Hon är inte med speciellt mycket utan sitter mest tyst, Och dom gånger hon säger någonting känns det mest krystat och ganska tråkigt. Därimot hennes pojkvän i filmen helt underbar, han är riktigt rolig dom gånger han säger någonting. Han är tyvär med väldigt lite och får inte synas mer än nödvändigt.

Filmen hade sina poänger, vissa skämt var ganska kul och vissa scener var precis som i första filmen riktigt pinsamma.
Rolf Skoglund och Claire Wikholm kan sina roller bra och övertygar som gift gammalt par.
Problemet är att filmen känns inte alls genomtänkt. Skämten kändes inte speciellt träffande eller färdiga på något sätt.
Det fanns enormt mycket man kunde spinna vidare på utan att det skulle bli tjatigt vilket verkar vara lite av rädslan i den här filmen. Istället för att fokusera på några saker som skulle funka så anstränger dom sig  på att få varje sitation att bli roligare än vad den igentligen är.

Jag tror en annan sak som gör att filmen inte funkar riktigt är längden. Det här skulle funka som en serie uppdelad i tre delar och kanske visa på TV. Men som långfilm blir det lite för mycket på en gång. Nu är filmen förvisso bara 1timma och 32minuter lång och det borde inte vara så svårt att lyckas kan man tycka med tanke på vilket upplägg filmen har.

Tyvär så funkar det inte, det känns som att det bara var ett sätt att dra in pengar. Det här var nog en av de största besvikelserna jag sett på länge. Göta Kanal 2 är ett mästerverk i jämförelse.

Jag vill verkligen tycka om filmen, jag vil verkligen uppskatta den. Men den kommer några år för sent.
Ungefär 25 år försent.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0