American Psycho




Patrick Bateman är en framgångsrik börsmäklare med en stor förmögenhet, bra utseende, många vänner och lever ett till synes perfekt liv. Han äter på dom finaste och dyraste klubbarna och han har mäktiga vänner.

Men på insidan finns en helt annan människa. En människa som knarkar, torterar och mördar folk, utan något samvete och medlidande alls. När en detektiv en dag kommer till hans kontor börjar hans liv bli mer och mer komplicerat.

Det finns filmer som har fått kultstatus innan dom ens kommit, och American Psycho var en sådan film. Boken är skriven av Bret Easton Ellis och skapade stora debatter när den kom.
Rykten säger att FBI knackade på Brets dörr och ställde frågor om olika mord som beskrevs i boken, eftersom dom påminde en hel del om några som begåtts i New York.

Boken är rå. Extremt rå och när det vart officiellt att filmen skulle komma trodde man att det här kommer bli den råaste filmen i historien. I boken mördar han med borrar, Maler ner människor i köttkvarnar, har sex med lik plus ännu värre saker.

Vart filmen grym då? Nej inte alls. Filmen skulle nog inte ens funka om den var så rå som boken. Filmen fokuserar mest på Patrick Batemans psyke och tankar istället för morden och lyckas faktiskt enormt bra med det. American Psycho är även väldigt snygg som film och har många fina miljöer och vinklar och detaljer. Soundtracket består av 80tals musik vilket inte är så konstigt eftersom filmen ska utspela sig under 80tals yuppi era. Det är många klassiker man får höra och Patric Bateman håller några monologer om olika artister han gillar.
Filmen har även en hel del humor, riktigt svart och mörk humor och en välriktad spark mot allt vad ett materialistiskt samhälle heter.
 
Patrick Bateman spelas utav ingen mindre än Christian Bale. Om man börjar fundera på vem som skulle kunna passa bättre så kommer jag seriöst inte på någon. Han spelar rollen perfekt. Han har i filmen det kalla och känslolösa ansiktet som man faktiskt fick när man läste boken.
Kroppspråket han ger karaktären är även det väldigt stelt och man förstår  verkligen hur obekväm Patrick Bateman känner sig i olika situationer och vilket förakt han bär på.
Christian Bale spelar psykopat med läskig övertygelse och efter man hörde om vilka vredesutbrott han fick under Terminator Salvation så  märker man hur mycket han verkligen lever sig in i rollerna han tar.

I övriga roller har vi mängder av bra skådespelare. Vi har bland annat Willem Dafoe som detektiv. Jared Leto som börsmäklare, Reese Witherspoon som Patrics flickvän. Alla är riktigt bra, det enda som är synd är att Willem Dafoe inte är med lite mera.

Det här är en svår film att recensera eftersom det är en film man kan tolka på olika sätt efter att den är slut. Filmen heter inte American Psycho utan anledning.  Han mördar uteliggare, strippor, medarbetare för att sedan bli osäker om han verkligen har gjort det. Hans liv är ett kaos som bara eskalerar och ni som tittare får en hård uppgift att fundera på vad som igentligen händer.

Har du läst boken och förväntar dig en blodig skräckfilm ska du nog se något annat i stil med Murder Set Pieces eller något. Det här är ingen direkt skräckfilm utan en psykologisk thriller med nattsvart humor.

Bra är den och den bör ses av alla som gillar Christian Bale. Att han inte fick en Oscar för prestationen i American Psycho är för mig en gåta.
Den här filmen finns att köpa för under 50kronor på de flesta filmbutiker så passa på att köpa den nästa gång ni beställer film
American Psycho borde finnas i varje filmintresserads hylla och man kan se den om och om igen.
Jag avslutar recensionen med ett citat från Patrick Bateman

I have all the characteristics of a human being: blood, flesh, skin, hair; but not a single, clear, identifiable emotion, except for greed and disgust. Something horrible is happening inside of me and I don't know why. My nightly bloodlust has overflown into my days. I feel lethal, on the verge of frenzy. I think my mask of sanity is about to slip.








Kommentarer
Postat av: Anonym

Vilken fin blogg du har =)



Vill du ha gratis kläder i en mängd olika affärer?

Eller biobiljetter kanske?

Tryck på länken och registrera dig, sen är det bara att samla poäng som du byter till presentkort i valfri affär. Superenkelt och roligt.



http://www.gratismode.se/?c=57742

2009-07-05 @ 10:18:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0