Hajen





På den lilla semesterön Amity Island anmäls en kvinna försvunnen. När hon väl hittas ser det ut som en hajattack. Den nya polismästaren  Martin Brody som spelas av Roy Sheider vill stänga den populära stranden tills man hittat och dödat hajen som tros ligga bakom attacken.
När en liten pojke senare blir dödad  beslutar sig Martin tillsammans med en hajexpert och en lokal fiskare att leta reda på hajen och döda den själva.

Det finns massor med hajfilmer. På senare år har det poppat upp hur många som helst. Megalodon, Spring Break Shark attack, Deep blue sea  och en stor mängd till som försöker bli bättre än orginalet från 1975. Ingen har lyckats än.
Detta är hajarnas film nummer ett och kommer så att förbli.

Den här skrämde slag på alla dykare och badälskare när den kom. Det var det otäckaste man kunde se och musiken ger forfarande vissa människor gåshud. Musiken är skapad utav John Williams och filmen Hajen vann faktiskt tre Oscars. Den vann dels för bästa musik,sedan bästa klippning och bästa ljud. Därimot vann den inte bästa film, där fick den stiga undan för den underbara dramafilmen Gökboet.

Stämningen i filmen Hajen är fantastisk. Det är en otroligt spännande film även när hajen inte är med och det finns några otroligt bra scener som man aldrig kommer att glömma.
Dels har vi scenen när den lille dödade pojkens mamma förklarar sin vrede och sorg för polischefen, då växer verkligen en klump i magen och skådespelandet är helt fantastiskt av den sörjande mamman och  man märker även hur duktig Roy Sheider är. Han brilljerar i scenen trots att han nästan inte säger någonting. Ansiktsuttrycket och kroppsspråket talar på ett sätt som inte går att säga i ord.

Den andra scenen man minns är när Martin lyssnar på när hajexperten och fiskaren sitter och jämför sina ärr och skryter om sina livsöden och i den scenen får man lära känna nya sidor hos den lätt psykopatiske fiskaren Quint. Han har en ganska lång monolog som är bland det mäktigaste och mest inlevelsefulla jag någonsin sett. Det kom även fram senare att Robert Shaw som spelade Quint improviserade större delen av den monologen. Tyvärr finns varken han eller Roy Sheider  längre bland oss då Shaw avled 1978 i en hjärtattack och Sheider i cancer 2008.

Hajexperten spelas utav Richard Dreyfuss och han är precis dom dom andra helt fantastisk och övertygar i sin roll som den lätt besatta experten som brinner för att hitta den stora hajen som terroriserar Amity Island.

Den som ligger bakom filmen är Steven Spielberg som knappast lär behöva någon presentation. Han har gjort filmen efter boken som skrevs av Peter Benchley 1974 och lyckats otroligt bra, både med stämning och karaktärer. Hajen är en av de bästa filmer jag sett och trots att den är från 1975 känns den inte gammal. Det är en tidlös film och behandlar något som människan alltid kommer ha otrolig respekt för.

Jag antar att dom flesta som läser min blogg redan har sett Hajen. Men nu har det släppts en otroligt fin steelbookutgåva av filmen som finns att köpa på Discshop för väldigt bra pris.  En film varje seriös samlare måste ha i sin samling.









Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0