Apocalypto




I en liten by djupt inne i Mexicos djungel lever en indianstam ett stilla liv. Men deras liv får en oväntad vändning då dom blir attackerade och tillfångatagna av en rivaliserande stam. Profetian säger att gudarna kräver blod och nu väntar ond bråd död. Vi får följa den unge jägaren Jaguar Paw och hans deseperation att försöka rädda sin gravida fru och lilla son som lyckats gömma sig i byn.
Är han den utvalde eller väntar en plågsam död vid offertemplet?

Apocalypto är regiserad utav Mel Gibson och kom år 2006. Ni som sett Passion Of The Christ vet ju att han vill få saker att se så realistiska ut som möjligt. Det gäller även i Apocalypto. Här sparas det inte på någonting utan man får se hur mayaindianerna levde sina liv, Vad som orsakade deras undergång och fall.

Offertemplet jag nämde är alltså Templo Mayor och det är sedan länge ruiner, men i den här filmen har dom lyckat bygga upp och animerat byar och tempel enormt snyggt. Det skapar enorm inlevelse att se och för att få den ultimata känslan är det även riktiga indianer som pratar Mayaspråket.

Det är det jag gillar med Mel Gibsons filmer, samma sak förekom i Passion Of The Christ där alla talade Arameiska. Det känns äkta på riktigt. Skådespelarna i Apocalypto kan man inte säga så mycket om, det är inga kända namn, men dom levererar det dom ska. Det är trovärdigt på många sätt och huvudrollsinnehavaren Rudy Youngblood som spelar Jaguar Paw gör en fantastisk debut på vita duken.

Något som Mel Gibson brukar lyckas få verklighetstroget är ju även våld. Det finns det gott om i den här filmen, det slaktas djur och det skärs ut hjärtan ur männsikar med mera. Saken är den att det finns historiska skäl till att det är med. Skulle man ta bort det försvinner en hel del av filmens själ och hjärta.

Mestadels är det riktigt bra fart i filmen, och när det inte är det så är det så mycket annat man njuter av att titta på.
Det är kristallklara färger, vackra djur och underbara landskap. Mel Gibson har verkligen lyckats göra en perfekt film inom många områden. Jag hoppas verkligen han kommer fortsätta göra film i framtiden för den mannen vet verkligen hur man gör

Filmen finns att köpa mer eller mindre överallt där det säljs film, så om ni vill se en kanonfilm som kommer förgylla er kväll ska ni se den här.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0