The Orphan





The Orphan handlar om Esther som sedan en tid tillbaka bor på ett barnhem. Hennes tidigare hem brann ner till grunden och hennes fosterföräldrar gick en smärtsam död tillmötes.

Esther håller sig mest för sig själv och fördriver tiden med att måla. Vilket är en enorm talang hon bär på.

En dag anländer familjen Coleman. Som på grund av ett tidigare missfall har svårt att få egna barn och beslutar sig som sista utväg för att adoptera. Det tar inte många minuter innan dom beslutar sig för att Esther är det barn som uppfyller alla deras önskemål.

Allt är till en början likt en vacker dröm för samtliga i familjen Coleman. Men det tar inte lång tid innan det början hända märkliga saker i deras liv. Någonting är fel och Esther börjar bli mer och mer märklig. Vad har hon för mörkt förflutet egentligen och vad är hennes mål med familjen Coleman?



När jag hörde om den här filmen och även såg trailern trodde jag, som säkert många andra att det är ett pinsamt försök att göra en ny "Omen" och byta ut Damien mot en flicka.  Men faktum är att The Orphan är en mycket värdig motståndare och kommer garanterat bli kultförklarad.

Den är kanske inte en ren skräckfilm utan mer en psykologisk thriller då det sakta byggs upp en stämning som blir riktigt närvarande och greppar tittare nästan omedelbart. Känslan man får är intensiv och man kan inte låta blir att imponeras av Isabelle Fuhrman som spelar Esther. Den tjejen kommer garanterat gå långt efter den här filmen. Hon lyckas verkligen spela ond på ett sätt jag inte trodde ett barn kunde göra.  Hon lyckas manipulera sin omgivning på ett mycket psykopatiskt sätt och inriktar sig speciellt mot familjen Colemans hörselskadade dotter. 
Esther utnyttjar folks svaghet och bryr sig bara om sig själv och sina behov och låter ingen vara i hennes väg.

Man tycker uppriktigt synd om familjen Coleman. Det är så mycket glädje och drömmar i början och förhoppningar och en sammansvetsad familjelycka. Och allt brister totalt och allt blir ett helvete likt inget dom kunde förutspå. Deras sorg och bearbetning är något som får tillräkligt mycket tid för att man ska kunna sympatisera med dom utan att det blir några frågetecken. Esthers barnsliga sinne och frågor är också något som faller sig naturligt även om hennes motiv är av helt annan karaktär.

Den här filmen är bra. Riktigt bra och jag kan nog ärligt säga att det är en av de bättre thrillerfilmerna jag sett på väldigt länge. Den är lagom lång och har nerv filmen igenom då den ökar i tempo på ett hårfint sätt för att mot slutet låta ett av de mest genomtänkta twister få sin förklaring. Samspelet i familjen känns bra och mamman som spelas av Vera Farmiga gör en otroligt bra skådespelarinsats. Hennes panik lyser verkligen när hon börjar inse vad Esther är ute efter och den klassiska mammainstinkten att skydda sin familj framgår väldigt tydligt.

En mycket spännande film som nog går hem hos vem som helst som vill ha en spännande thriller. Den är inte blodig utan ger sig på sinnet och nerverna istället. Och lyckas perfekt.

Finns att köpa på DVD och Bluray på CDON.













Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0