Martyrs





Martyrs är en fransk skräckfilm som börjar med att en sönderslagen liten flicka vid namn Lucie springer förvirrad och gråtandes  på stadens gator. Det visar sig att hon rymt från en källare i ett fabriksområde där hon varit fånge i över 1 år och metodiskt misshandlats och torterats varje dag på de mest hemska sätt.

Myndigheterna kopplas in och tar hand om flickan som sätts in på ett fosterhem där hon blir vän med Anna.
Tack vare Anna kan Lucie tala ut om vad hon varit med om och få tröst på nätterna som fylls av mardrömmar och monster.
Filmen hoppar sedan 15 år framåt i tiden. Lucie har bestämt sig för att hämnas och Anna står vid hennes sida i vått och torrt, redo att ordna med alibi och andra saker om något går fel.

Nu har alltså Lucie chansen att hämnas för det som hände i källaren för 15år sedan. Äntligen ska hon möta sina demoner och kanske slippa vakna varje natt av mardrömmar. Hämden är ljuv och det är inga trevliga saker vi får se. Det är riktigt rått och grafiskt och man märker snabbt hur filmen kommer att bli,,,eller?

Det värsta kommer lite senare. För filmen har knappt hunnit börja än. Efter själva hämden får man se något som är så mörkt, så hatiskt och jävligt att det enda ordet man kan komma på till en början är "ondska".
Men det är mycket upp till tittaren att bedömma vad som egentligen händer, vem som är offer och vad som är syftet med filmen. Att regisören Pascal Laugier är en drömmare och har stora funderingar om livet råder det inget tvivel om.
Han lyckas förmedla det på ett mycket bra sätt och har gjort en skräckfilm som verkligen träffar rätt nerver, om man ser den ur rätt perspektiv. Det här är inte en film man slår på för att bara fördriva tiden, den här filmen är otroligt tung och tar mycket energi, planerar du på att göra något roligt och vara på bra humör resten av kvällen, välj en annan film. Martyrs skakar man inte av sig som man gör med de flesta andra filmer. Martyrs sätter sig länge.

Huvudrollerna  Anna  och Lucie övertygar och levererar precis det man vill se. Kroppsspråk och blickar, allt känns äkta och passar perfekt i filmen.
Sminket och effekterna känns ibland otroligt realistiska och man får bokstavligt talat ont av vissa saker man får se. Ni kommer garanterat fårstå vilka scener jag syftar på när ni ser filmen. Lidandet i den här filmen är nog det absolut värsta och mest oväntade jag sett på många år.
Saw och Hostel? Dom är ingenting mot Martyrs.

Jag är medveten om att jag undanhåller mycket om filmen och inte sagt mycket vad den egentligen handlar om. Men ni får se själva, ni kommer få många överaskningar. Både på gott och ont.

Filmen finns nu i en Halloweenkampanj på Discshop för endast 49kronor. Köp den, du kommer att se en film du aldrig kommer glömma bort.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0