District 9





District 9 är en scifi/action som utspelar sig i Johannesburg. Ett gigantiskt rymdskepp svävar ovanför staden och det visar sig att skeppet drabbats av ett fel och kan inte förflytta sig.

Efter påtryckningar av befolkningen tar sig en militärstyrka in i skeppet och finner där en stor mängd utomjordingar. Dom är utsvultna, rädda och förvirrade. Dom tas ut ur skeppet och tvingas leva bland människorna i ett område som heter District 9. Det är ett slumområde där kriminalitet och mutor tillhör vardagen.

Säkerhetsbolaget MNU tar på sig ansvaret att en dag vräka utomjordingarna och flytta dom till ett annat område i ett försök att lära sig mer om utomjordingarna via olika forskningar och tester.

MNU chefen ser till att Wikus Van De Merwe blir befodrad att se till att flytten blir av. Han tar uppdraget på största allvar och ett filmteam följer honom under uppdraget.

Vid en razzia hos en utomjording går det fel, vad som går fel tänker jag inte berätta men det är då filmens handling verkligen kommer igång.

Jag visste inte vilka förväntningar jag hade på filmen. Enda jag sett var en kort teaser och då framkom det aldrig riktigt vad den handlade om. Men jag kan säga att det var mycket länge sedan jag såg en så bra film. Den har allt för att fylla mina krav på en film.
Den är filmad mestadels med handkamera vilket skapar en bra närvaro i filmen. Vissa tycker det är jobbigt att titta på skakiga handkamror men det här ska föreställa en kamera i ett nyhetsteam. Det är bra kontrol och fokus och inte alls det amatörkaotiska flaxandet med kameran som vi sett i Blair Witch och Cloverfield. När det inte är handkamera kan det även vara övervakningskamera, flygfoto eller ibland bara som i en vanlig film.
Det varierar väldigt vilket gör att filmens vinklar och teknik aldrig blir tråkigt eller förutsägbart att titta på.

Det är alltså en film om utomjordingar men inte alls som Independence Day eller Men In Black.
Utomjordingarna i District 9är inga snälla eller söta figurer som i E.T eller Coneheads, inte heller onda och fientliga som i Mars Attacks eller Body Snatchers.
I den här filmen är dom rädda, ledsna och vill bara hem. Dom vill inte vara här alls. Dom saknar sin planet.
Den här är utan tvekan gjord med politiska undertoner. Regisören Neill Blomkap var uppvuxen i Johannesburg och såg vad som hände under apartheid. Där fanns någonting som hette District 6 där man segregerade svarta från vita.

District 9 har alltså tagit inspiration från verkliga händelser som verkligen visar hur egoistiska vi människor är.
Skillnaden i den här filmen är att alla, vita som svarta, gula som röda hatar dessa utomjordingar och ser dom som ett stort hot som inte bör beblanda sig med oss människor.

Filmen är intressant och förutom det politiska undertonerna är det en riktigt bra scifi vi bjuds på med bra effekter och bra skådespelarinsatser. Action är det ingen alls till en början i filmen men det får man så det räcker och blir över när halva filmen gått. Då är det CGI-effekter som trots filmens relativt låga budget spöar det mesta i sin väg.

Längden på filmen är nära 2timmar men tiden bara flyger fram när man tittar på District 9. Bra skådespelare, bra story och budskap och slutligen bra effekter så kan det inte gå fel.

Det här blir ett givet köp när den väl släpps i butik.









Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0