Wallace Och Gromit-Varulvskaninens förbannelse



Jag misstänker att de flesta som är mer än 10år någon gång har sett kortfilmerna med Wallace and Gromit? Wallace är vetenskapsmannen som tillsammans med sin hund Gromit kommer på de mest galna uppfinningar.

Det här är då deras långfilm som släpptes 2005. Den handlar om en stor grönsakstävling där den med den största och finaste grönsaken i byn vinner den "Gyllene Moroten"
Dessvärre har staden problem med skadedjur, Men Wallace och Gromit har en firma som heter Anti Pesto som kommer till undersättning. Skadedjuren  visar sig vara kaniner, och snälla som Wallace och Gromit är så behåller dom kaninerna själva och har dom i källaren.
En kväll får Wallace idén att prova att hjärntvätta en kanin för att få bort det enorma suget efter grönsaker.
Experimentet går inget vidare, och byn börjar prata om en varelse som ser ut som en blandning av varulv och kanin.
Tävlingen närmar sig och byborna börjar få panik.

Filmen som är släppt av bolaget Dreamworks ska tydligen ha tagit över 4 år att skapa och det förvånar mig inte ett dugg. Den är otroligt detaljrik och man blir imponerad över vilket enormt arbete dom lagt ner. Tidigare har skaparna gjort Flykten Från Hönsgården som är gjord på samma sätt, men den kommer inte i närheten av den här filmen.

Filmen är riktigt bra och känns verkligen levande och den har verkligen både hjärta och själ. Uppfinningsrikedomen är närmast briljant och man sitter och småler hela filmen åt Wallace och Gromits upptåg.
Den är också spännande och filmen har 7års gräns vilket jag kan förstå då filmen på sina håll är riktigt mörk och kan ses som lite läskig för dom minsta barnen.

För oss vuxna är det riktigt njutbart att se att det finns både små och stora referenser till andra kända storfilmer. Bland annat En Amerikansk Varulv i London och King Kong.

När jag hörde att Wallace Och Gromit skulle komma som långfilm undrade jag hur det skulle bli. Man har ju sett kortfilmerna och trodde det skulle bli svårt att fylla ut det hela till en långfilm. Det problemet löstes fort då man nästan ville ha lite mer än vad man fick i långfilmen. Filmen känns inte alls lång tack vare tempot och intresset man får för handlingen och karaktärerna.

Som ni hör finns det enormt mycket mer handling och spänning än vad gör i kortfilmerna. Gillar ni kortfilmerna måste ni ge långfilmen en chans. Den finns i dubbelpack med deras animerade film Bortspolad på Discshop som jag också ska göra recension på i framtiden.

PS. För er som har sett Bortspolad,,,såg ni att pojken i familjen har Gromit och en av kaninerna som gosedjur?







Kommentarer
Postat av: Fredrik Olsson

Wallace and Gromit är riktigt bra animation. Och ett hantverk i sig. Idag när vi har så många datorframkallade filmer, så är en sån här film extra njutbar. Det verkligen känns att Nick Park lägger kärlek till sina figurer och den värld de lever i.



wallace och gromit är ett måste för alla som gillar animerade filmer, och är lite kult för övrigt..



Jag har dessutom läst lite här och där att en eventuell ny långfilm kan vara på gång :)

2009-08-14 @ 11:25:54
URL: http://blogg.unspoken.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0